Kék hírek

2024.06.20. 09:50

21-re húzott lapot a ladányi férfi, amikor a rendőrök megjelentek nála

Egy kilométeren át menekült a szirénázó rendőrautó elől, aztán bezárkózott a házába. Amikor a rendőrök bejutottak, nem engedelmeskedett nekik, inkább kivett egy sört a hűtőből. Ezután az egyik rendőrt meg is harapta. Az ügyben most született jogerős ítélet.

Haon.hu

A Debreceni Törvényszék mint másodfokú bíróság 2024. június 19-én tanácsülésen hozott határozatot annak a vádlottnak az ügyében, aki megharapott egy rendőrt Püspökladányban, olvasható a törvényszék közleményében.

Jogerősen is elítélték a rendőrbe harapó férfit
Jogerősen is elítélték a rendőrbe harapó férfit
Forrás: illusztráció / MW-archív

Az ítélet lényege szerint a rendőrök 2022. szeptember 26-án, 13 óra körül ittas vezetés miatti lakossági bejelentés alapján megjelentek egy Hajdú-Bihar vármegyei bank épületénél. A bejelentő meghallgatását követően a járőrök rejtve figyelték a bejelentésben megjelölt személygépkocsit, amely a pénzintézet előtti szervizúton parkolt, majd látták, ahogy egy férfi beszáll a járműbe, és elindul.

A sofőr észrevette a szolgálati gépkocsit, ezért kitért a rendőrök elől, és haladt tovább. A rendőrök megkülönböztető fény- és hangjelzés használatával próbálták megállítani a férfit, aki megközelítőleg egy kilométeren át menekült.

A vádlott a lakóhelye előtt megállt, befutott az ingatlanba, és bezárkózott a nappaliba. A rendőrök testi erővel próbálták benyomni az ajtót, amelyet a férfi az édesanyja hatására engedett csak el, majd hirtelen a konyhában lévő hűtőgéphez futott, amelyből kivett egy dobozos sört azért, hogy azt megigya. A rendőrök többször felszólították a vádlottat, hogy vesse alá magát az intézkedésnek, végül testi kényszert kellett alkalmazni a férfival szemben. A vádlott folyamatosan ellenállt, karjait ökölbe szorította, és azokat a mellkasa alá húzta, majd megharapta az egyik rendőr ujját, azon nyílt sebbel járó, 8 napon túl gyógyuló sérülést okozott.

3 évet kapott a rendőrbe harapó férfi

A másodfokú bíróság a hivatalos személy elleni erőszak bűntette, testi sértés bűntette és ittas vezetés vétsége miatt indult büntetőeljárásban a Püspökladányi Járásbíróság február 8-án meghozott ítéletét megváltoztatta. A döntés akkor azért nem emelkedett jogerőre, mert az ügyészség súlyosítás, míg a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett – áll a mostani közleményben.

A törvényszék a vádlott 3 év 6 hónapos börtönbüntetését jogerősen 3 évre enyhítette. A bíróság ugyanakkor nem változtatta meg az elsőfokú ítélet azon részét, amely szerint a vádlottat a közügyektől 3 évre, a közúti járművezetéstől pedig végleges hatállyal el kell tiltani.

A törvényszék a szabadságvesztés tartamának enyhítését azért látta indokoltnak, mert a vádlott a büntetőeljárás során több mint másfél évig szabadságelvonással járó kényszerintézkedés hatálya alatt állt, továbbá a bíróság figyelembe vette az időmúlást is a büntetés kiszabásakor.

A bíróság döntése jogerős.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában