Tárgyalás

2024.06.28. 10:11

Fogolyzendülés a Debreceni Javítóintézetben

Nyolc fiatal elkülönült társaságot alkotott a debreceni intézményben. Gyakran szabotálták az utasítások teljesítését; fogolyzendülés a vád ellenük.

Haon.hu

A vádlottak a javítóintézeti tartózkodásuk alatt egy zárt közösséget alkottak

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Nem mindennapi ügy kerül jövő héten a Debreceni Törvényszék bírósága elé: fogolyzendüléssel vádol az ügyészség nyolc fiatalt. A törvényszék pénteki közleménye szerint a fogolyzendülés bűntette és más bűncselekmény miatt július 3-án és 4-én lesz előkészítő ülés. A vádban szereplő események a Debreceni Javítóintézet falai között történtek.

fogolyzendülés javítóintézet Debrecen haon
A fogolyzendülés hosszú időn át zajlott a javítóintézetben
Forrás:  Illusztráció: MW-archív 

A fogolyzendülés hosszú időn át zajlott

A vádirat lényege szerint a vádlottak a javítóintézeti tartózkodásuk alatt egy zárt közösséget alkottak, a társaságukba új tagokat nem fogadtak be. A harmadrendű vádlott által hozott és a többieknek megtanított sajátos szlenget, jelrendszert, fej- és kézmozdulatokat használtak egymás közötti kommunikációra, melyet csak ők értettek. 

A vádlottak tervszerűen, a vezető szerepet betöltő csoporttagok irányításával napi szinten szabotálták, megtagadták a nevelők és rendészek utasításainak teljesítését, a feladatokat csak többszöri felszólításra végezték el, gyakran ellehetetlenítették az intézeti napirend betartását. 

Módszerük volt egymás háttérből való bujtogatása, a „stuffolásra”, „bebalhéztatásra”, melyek során a vádlottak egymással szembeni nézeteltérést imitáltak, veszekedtek és kiabáltak, így az intézet rendjét hosszabb időre megbontották – fogalmaz a vád. 

Kihasználták a korlátokat

A vádlottak gyakran tiszteletlenül, tegező formában beszéltek az intézet dolgozóival, őket a többi növendék előtt is megalázó kifejezésekkel illették, ezzel a nevelők és rendészek munkáját napi szinten nehezítették, tekintélyüket csorbították. Céljuk volt, hogy az intézet dolgozói és a javítóintézet növendékei tartsanak, féljenek tőlük. 

Az intézet jellege miatt a nevelőknek és a rendészeknek a rend fenntartására igen korlátozott fegyelmező eszköz áll rendelkezésre, melyet a vádlottak a céljaik elérése érdekében rendszeresen kihasználtak – tartalmazza a vád.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában