Ítélet

2024.05.10. 09:16

Meghalt egy férfi Berettyóújfaluban, miután egy építkezésen a mélybe zuhant

Felfüggesztett fogházat kapott a kivitelező cég ügyvezetője.

Haon.hu

Meghalt egy férfi Berettyóújfaluban, miután építkezésen megrázta az áram és a mélybe zuhant

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Bűnösnek mondta ki a Berettyóújfalui Járásbíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében azt a vádlottat, akik egy berettyóújfalui társasház építésénél elmulasztotta a munkabiztonsági intézkedéseket, amely miatt a sértett elhunyt – olvasható a Debreceni Törvényszék közleményében.

A vádlottat a bíróság május 6-án egy év fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. A járásbíróság a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette. A sértett hozzátartozója által bejelentett polgári jogi igényt a bíróság egyéb törvényes útra utasította.

A vádlott egy cég ügyvezetőjeként egy berettyóújfalui társasház építésének kivitelező vállalkozója és felelős műszaki vezetője volt 2019. július 17-én, a cselekmény időpontjában. A sértett egyszerűsített foglalkoztatás keretében, alkalmi munkavállalóként, betanított kőműves munkakörben dolgozott a vádlott ügyvezető cégénél. A kft. alkalmazásában állt egy építésztechnikus, akinek az volt feladata, hogy kiossza az aznapi tervezett feladatokat a munkavállalóknak, majd ellenőrizze az elvégzett munkát. A cselekmény elkövetésének napján is a munkát az építésztechnikus irányította a vádlottal történt előzetes egyeztetés alapján. A vádlott a munkavégzés helyszínén egyébként heti rendszerességgel tartott ellenőrzést, olvasható a közleményben.

Alumínium vízmérték ért a vezetékhez

Az épülő társasház előtt haladt egy villanyvezeték az épület síkjától 40 centiméterre, függőlegesen pedig az épület második födémszintjétől a vezeték 70 centiméterrel volt magasabban. A társasház utcafronti homlokzatának második födémszintjén, körülbelül 6 méter magasságban dolgozott a sértett az építésztechnikus iránymutatása alapján. A sértett az emeleti korlátok készítéséhez végzett méréseket egy másfél méter hosszú alumínium vízmértékkel úgy, hogy sem kollektív leesés elleni védelemmel, sem egyéni védőeszköz használatával nem volt biztosítva a magasból történő leesés ellen. A sértett a munkavégzés során hozzáért a vízmértékkel az épület előtt futó villanyvezetékhez, amelynek következtében pillanatszerű áramütést szenvedett.

A segédmunkás az áramütés hatására elvesztette egyensúlyát, majd körülbelül 6 méter magasságból a járdára zuhant. A férfi egyéb sérülései mellett életveszélyes fejsérüléseket szenvedett. A fejsérülések miatt kialakult traumás shock következtében a betanított kőműves 2019. július 21-én elhunyt

– írja a törvényszék.

A járásbíróság megállapította, hogy a szabadvezeték veszélyes térben történő munkavégzés biztonsági feltételeinek megteremtése, az ezzel összefüggő engedélyek, hozzájárulások megléte, alapvetően a biztonságos munkavégzés körülményeinek összessége részben a munkáltatói joggal rendelkező feladatkör, szakmai szempontból a felelős műszaki vezető, így a vádlott kötelezettsége volt.

Dr. Kiss László bíró indokolásában elmondta, hogy a bekövetkezett baleset elsődleges oka az utcai vezeték kivitelezői munkaterülethez való olyan közelsége volt, amely miatt a sértett elérhette a feszültség alatt lévő hálózatot, így áramütéses balesetet szenvedett. Ez megelőzhető lett volna a szabadvezeték környezetében történő munkavégzés műszaki feltételekkel kizárásával.

Az egyéni vagy kollektív védőeszközök használata esetén a segédmunkás nem zuhant volna le, így az ebből eredő sérülések elkerülhetők lettek volna. Abban a magasságban, ahol a sértett tartózkodott, munkavégzés tehát csak a leesés elleni védelem biztosítása esetén engedélyezett

– írja a törvényszék.

A védelem nélküli szabálytalan és dolgozókra veszélyt jelentő állapot észrevételezése és megszüntetése mint munkabiztonsági intézkedés a vádlottnak felróható okból nem történt meg. A munkabiztonsági és munkavédelmi szabályok betartása és azok betartatásának ellenőrzése a vádlott, mint munkáltató, és mint felelős műszaki vezető kötelezettsége volt. A sértett egyébként munkavédelmi oktatáson dokumentummal igazolható módon nem vett részt. Az építkezés helyszínén található testheveder, mint egyéni védőeszköz átadása, annak használatára vonatkozó kioktatás írásban dokumentált módon sem történt meg a vádlott részéről a közlemény szerint.

A Berettyóújfalui Járásbíróság ítéletét az ügyészség, valamint a vádlott és védője is tudomásul vették, így az jogerőre emelkedett.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában