Egy szakember is megszólalt

2023.02.24. 14:05

Megműtötték a debreceni intenzíven ápolt kisfiút, aki úszásórán kapott agyvérzést

A 12 éves fiú agyműtéten esett át.

A kisfiút mentőhelikopterrel szállították Mátészalkáról Debrecenbe

Forrás: illusztráció / MW-archív

Ahogy arról portálunkon már beszámoltunk, egy 12 éves kisfiú minden előjel nélkül kapott agyvérzést a mátészalkai uszodában. A fiút mentőhelikopterrel szállították a debreceni kórházba, ahol intenzív osztályra került. 

Miklós már túl van egy komoly agyműtéten. Az orvosok azt mondták, hogy szerencsére nem sérült az agya. Egyelőre mélyaltatásban tartják, nem akarják felkelteni, mert akkor a vér ismét elindulna az agyában, és sokkot kapna

mondta a Borsnak a fiú édesanyja.

A család elmondása szerint egy darabig még biztosan nem ébresztik fel a kisfiút az orvosok, így egyelőre azt sem tudni, szenvedett-e valamilyen maradandó károsodást.

Mint azt a lap írja, a család sajnos nem engedheti meg magának, hogy meglátogassák az intenzíven fekvő gyermeküket, mivel nagyon szerény körülmények között élnek, és még buszjegyre sincs pénzük. A fiút egyedül nagymamája látogatta meg.

Mi állhat a háttérben?

Bár az agyvérzés leginkább az idősebb korosztályra jelent veszélyt, fiatal korban is előfordulhat, mutat rá a lap cikke. Különösen a születést közvetlenül követő időszak kritikus ebből a szempontból: különböző eredetű fertőzések, oxigénhiány vagy alacsony vércukorszint idézhet elő agyvérzést újszülötteknél. Az érintett gyermekek mintegy 40 százalékának életkora hat hónap és nyolc év, 30 százalékának az életkora pedig kilenc és 18 év között van.

Gyerekkori agyvérzést leginkább születés után szoktunk tapasztalni. Természetesen hallottam már olyan esetekről, ahol fiatalokat érte ez a szörnyűség. Ezek hátterében leggyakrabban valamilyen érfejlődési rendellenesség áll. Ennek a tünetei lehet például a gyakori fejfájás vagy fülzúgás

– nyilatkozta a Borsnak dr. Mangó Gabriella, háziorvos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában