Az emberi tényező a gond

2022.12.15. 17:00

Hogyan lehetett volna elkerülni a hajdú-bihari halálos baleseteket?

Főleg a figyelem, a türelem és a józanság hiánya vezetett tragédiákhoz és balesetekhez idén.

Három halálos áldozatot követelt egy baleset Debrecen és Ebes között

Forrás: Napló-archív

Nemrégiben megírtuk, hogy alig egy hónap alatt öten vesztették életüket Hajdú-Biharban közúti balesetben, ez már akkor meghaladta az év első felében történt halálos balesetek számát.

December elején pedig egy fiatal sportoló életét követelte gyorshajtás Ebesnél.  

Megkérdeztük a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságot, milyen hibák vagy mulasztások okoztak legjellemzőbben tragikus baleseteket. És hogyan lehetett volna ezeket megelőzni.

A rendőrség tájékoztatása szerint megyénk területén – mint egyébként országosan is – évek óta a közlekedési balesetek döntő többsége a sebességtúllépés, az elsőbbségre, illetve a kanyarodásra vonatkozó szabályok megsértése miatt történik.

A rendőrségi statisztikák alapján 2022 novemberéig 614 baleset történt megyénkben, amely személyi sérüléssel járt. Ebből 14 halálos kimenetelű volt, és 155 súlyos sérüléssel végződött. Ittasan 54 ember bizonyult felelősnek közúti balesetben.

Személyi sérüléses balesetek okozói 428 esetben személygépkocsit, 67 alkalommal kerékpárt vezettek, 61-en tehergépjárművel, 10 esetben gyalogosan, 15-en motorral, 25-en segédmotorral, és 4 alkalommal autóbusszal közlekedtek.

A karambolok jelentős többségben emberi tényezőn múlnak, műszaki hiba ebben az évben mindössze a balesetek három százalékát okozta.

Tipikus hiba és a kiemelt baleseti okok között szerepel a sebesség helytelen megválasztása. Hogy a közúton milyen tempóban haladhatunk – a helyszín és a jármű vonatkozásában is – konkrétan meghatározza a KRESZ. A sebességet úgy kell megválasztani, hogy az alkalmazkodjon az út-és időjárási-, a látási- és a forgalmi viszonyokhoz, illetve a jármű és a rakomány sajátosságaihoz – írják.

Szintén tipikus hiba az elsőbbségi jog – valamint a kanyarodási szabályok – megsértése. Az elsőbbség továbbhaladási jog a közlekedés más résztvevőjével szemben, ami a jogszabály definíciója szerint azt jelenti, hogy az elsőbbségadásra kötelezett az elsőbbséggel rendelkezőt a haladási irányának vagy a sebességének a hirtelen megváltoztatására nem kényszerítheti.

Kiemelt baleseti kockázati tényező ezen kívül az ittas vagy bódult vezetés. Alkohol hatására az érzékszervi észlelések összezavarodnak, tompul a látás, megnő a reakcióidő, ezzel fordított arányosságban viszont csökken a veszélyérzet, a távolság- és térérzékelés pontossága. Már egy pohár szeszes ital elfogyasztása is számít. Aki ittasan vagy bódult állapotban járművet vezet, elfogadhatatlan kockázatot vállal, és ezzel saját, illetve mások életét, testi épségét is veszélyezteti! – tudatta a megyei rendőr-főkapitányság.

Érdemes megemlíteni, hogy a rendőrségi statisztikák szerint 2022 novemberéig idén 791 esetben mutatott pozitív eredményt alkoholszonda megyénk útjain.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen módszerekkel igyekeznek csökkenteni a közlekedési balesetek számát, elmondták, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság célirányos, a megjelölt szabálytalanságokra fókuszáló közlekedésrendészeti ellenőrzéseket tart.

Kiemelt feladatunk a sebességtúllépő, az elsőbbségadást elmulasztó, valamint a kanyarodási, irányváltoztatási szabályokat megszegő járművezetők, továbbá az agresszív, a KRESZ szabályait tudatosan semmibe vevő járművezetők forgalomból történő kiszűrése. Az ittas, vagy bódult állapotban közlekedő járművezetők forgalomból történő kiszűrése céljából az egyenruhások rendszeresen alkoholszondás ellenőrzéseket hajtanak végre megyénk közútjain – fejtették ki.

A biztonságos közlekedés, a kiemelt szabályszegések visszaszorítása érdekében a járművezetők számíthatnak minden rendelkezésre álló technikai eszköz, úgymint rendőrségi gépjárműveken elhelyezett fedélzeti kamerák, mobil és stabil sebességmérő berendezések, drónok alkalmazására is.

HL

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában