Videóval

2022.06.17. 13:04

Plüss hátizsákba pakolt téglákkal verték a mezőpeterdi trafikost – Ítélet a brutális támadás ügyében

A büntetett előéletű vádlott életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott első fokon.

Forrás: police.hu

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék június 17-én azt a vádlottat, aki tégladarabokkal teli hátizsákkal támadt meg egy eladót Mezőpeterden.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek. A férfi leghamarabb 25 év múlva szabadulhat feltételesen.

Mint az a törvényszéki közleményben olvasható, a bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott röviddel a bűncselekmény elkövetése előtt Németországból költözött haza Magyarországra. Szülei házában élt, állandó munkahellyel és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett, italozó életmódot folytatott. A férfi 2020. március 24-én délután határozta el, hogy pénzt és más vagyontárgyakat fog szerezni.

Egy plüss gyermekhátizsákba tett három tégladarabbal kerékpározott el Mezőpeterdre, ahol egy dohányboltot nézett ki magának. Hasonlóképpen akart bűncselekményt elkövetni, mint korábban tette azt Németországban, ahol a cselekménye a sértett halálát okozta.

A bírósági híradás rámutat: a férfi tudta, hogy a járványhelyzet miatt a dohányboltban csak egy vásárló tartózkodhat, így megvárta, amíg az üzletből kijött a vásárló, ezután ment be, és az eladótól cigarettát kért. A sértett megfordult, hogy a polcról levegye a dohányárut, amikor a férfi a tégladarabokkal teli hátizsákkal egyszer erőteljesen megütötte a nő fejét, aki ettől a földre esett. A férfi a földön fekvő sértetthez odalépve a téglákkal megpakolt hátizsákkal többször erősen megütötte a nő fejét.

Az eladó nem vesztette el az eszméletét, folyamatosan próbált védekezni, ezért a férfi a hátizsákot hátrahagyva pénz és cigaretta nélkül kiszaladt az üzletből, és a kerékpárral elmenekült.

Dr. Virágh Pál bíró az ítélet szóbeli indokolásakor kiemelte:

a vádlott bántalmazása következtében a sértettnek a fején több helyen okozott nyolc napon belül gyógyuló sérülést, azonban figyelemmel az elkövetés eszközére, a bántalmazás intenzitására és a sérült testtájékra, reális esélye súlyosabb, életveszélyes sérülés, illetve halálos eredmény kialakulásának is.

A bűncselekmény elkövetéséhez használt eszköz alkalmas volt emberi élet kioltására.

A bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott bűntett előéletű, többszörös visszaeső, továbbá a cselekményét több büntetőeljárás hatálya alatt követte el. A törvényszék ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a férfi beismerte a bűncselekmény elkövetését, amely kísérleti szakban maradt, valamint azt, hogy a vádlott az igazságügyi szakértői vélemény szerint kevert személyiségzavaros.

A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős, az ügyészség három nap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére, míg a vádlott és védője fellebbeztek a döntés ellen. Jelenleg a férfi több ügyből kifolyólag jogerős szabadságvesztés büntetését tölti. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában