Ítélet

2022.06.18. 11:00

Életfogytiglan a mezőpeterdi trafikos támadójának

A férfi tégladarabokkal teli hátizsákot használt fegyverként.

A gyermekhátizsák

Forrás: Police.hu

Nem jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtotta a Debreceni Törvényszék azt a váncsodi férfit, aki 2020 tavaszán leütötte egy mezőpeterdi trafik alkalmazottját, hogy pénzhez jusson. A június 17-i ítélet előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntett kísérletében marasztalta el a vádlottat, aki leghamarabb 25 év múlva szabadulhat feltételesen.

Az ítéleti tényállás szerint a férfi röviddel a bűncselekmény elkövetése előtt költözött haza Németországból, ahol korábban megölt egy embert. Szülei házában élt, állandó munkahellyel és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett, italozó életmódot folytatott.

2020 márciusában határozta el a bűncselekményt; három tégladarabbal egy plüss gyermekhátizsákban kerékpározott Mezőpeterdre, ahol egy dohányboltot nézett ki magának. Tudta: a járványhelyzet miatt a trafikban csak egy vásárló tartózkodhat, ezért megvárta egy vásárló távozását, majd cigarettát kért az eladótól. Amikor a nő megfordult, hogy a polcról levegye a dohányárut, a vádlott a hátizsákkal erősen fejbe vágta. A sértett elesett, mire a férfi újra és újra lecsapott a koponyájára a nehéz hátizsákkal. Az eladó nem vesztette el az eszméletét, folyamatosan próbált védekezni, ezért támadója kiszaladt az üzletből, és kerékpárral elmenekült. 

Az ítélet szóbeli indokolásakor a bíró kiemelte: bár a nő fejsérülései nyolc napon belül gyógyulóak voltak, a terhelt cselekménye akár halált is okozhatott volna. Szintén súlyosító körülményként értékelték, hogy a vádlott többszörös visszaeső, a bűncselekményt pedig több büntetőeljárás hatálya alatt követte el. Enyhítő tényezőnek minősült a férfi beismerő vallomása, személyiségzavara és az, hogy a bűncselekmény kísérleti szakban maradt. 

Az ügyészség három nap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére, míg a vádlott és védője fellebbeztek a döntés ellen. Jelenleg a férfi több ügyből kifolyólag jogerős szabadságvesztés büntetését tölti. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában