A fagyi ára

2023.03.31. 13:47

Egy ezresből alig kapunk vissza – miért ilyen drága egy gömb fagyi Debrecenben?

A debreceni Gara Cukrászda tulajdonosa semmi bizakodót nem mondott a fagyiárakról a jövőre nézve.

Egy kekszes különlegesség; az új és a hagyományos fajták is keresettek

Forrás: Molnár Péter

Beköszöntött a tavasz és szőnyegként terülnek el a zöld gyepen a sárga nárciszok, a sok színben pompázó jácintok és árnyékukban megbújó kellemes illatú ibolyák. S milyen pihentető ezt nézve fagyival a kezünkben élvezni a napsugarakat: sós karamell, kékszőlő, joghurtos amaréna, mangós ricotta vagy kinder, esetleg rágógumi. Csak néhány a mai „divatos” és új ízesítésű fagylaltok közül, melyek mellett természetesen ott lapulnak a cukrászdák pultjaiban sokak kedvencei: a csoki, vanília, citrom, puncs vagy eper.

Debrecen Gara Gyula cukrászda fagylalt haon
Választék van bőven
Forrás: Molnár Péter

Ahogy lekerült a télikabát, a fagyizók nagy része megnyitotta az üvegpultját a hideg édesség kedvelői előtt, azonban mielőtt elolvadnánk a látványtól és a kínálattól, előbb érdemes az árakat jól szemügyre venni. 

Tavaly 400, de a város külső területein még 280 forintért is kaptunk egy gömb fagyit. Idén a már kiírt árak szerint 450-500 forintnál kevesebbért nem vásárolunk a városban a hideg édességből. 

Gara Gyulát, a Gara Cukrászda tulajdonosát faggatta portálunk, miért emelkedik folyamatosan a fagyi ára.

A mestercukrász elmondta, előbb azt kell tisztázni, hogy két nagy csoportra osztjuk a fagylaltokat: vannak a gyümölcsös vagy vizes, és a tejes fagylaltok. – Az édes termésekből készült fagyihoz víz hozzáadásával alaplevet készítünk, és a folyamat végén, ha szükséges, színező anyagot használunk, de például az epernél, a málnánál, a ribizlinél nem szükséges – emelte ki Gara Gyula. Majd kitért a tejes fagylaltok készítésére is, melyek testesebbek és édesebbek. Ezek pasztőrizálással készülnek: 85 Celsius-fokon tartják a felfőzött alaplevet, és utána visszahűtik négy fokra, egy pasztörizált gépbe teszik, ahol a gép saját magát beprogramozva elkészíti a fagylaltot, és vissza is hűti, majd onnan kivéve következik az ízesítés.

Debrecen Gara Gyula cukrász fagylalt haon
Gara Gyula mestercukrász
Forrás: Molnár Péter

Gara Gyula mindezek után kitért arra, miért is drágul évről évre a csemege. 

A tej, a tojás és a cukor árak szinte duplájára emelkedtek, mely alapanyagokat nagyon nagy mennyiségben használunk, emellett szintén nőtt az ára az energiának, amiből azt itt lévő főző-, illetve fagyasztógépek is rengeteget fogyasztanak. Ez pedig meglátszik a fagyi árán. Az üzletünkben például 50 forintos emelés történt a tavalyi árhoz képest, azaz 450 forint egy adag, de tudok olyan cukrászdáról, mely 100-150 forinttal adja drágábban a gömb fagyiját, ami elérheti a több mint 500 forintos árat

 – fogalmazott. Rámutatott, hogy egy gömb súlya körülbelül 4-5 dekagramm, és kitért a paleo és diabetikus édességekre, melyek meghaladhatják az 500 forintos árat is. Hozzátette: ezek az árak már nem fognak csökkenni, még jövőre sem.

Valahol most akciós

Megtudtuk, hogy miután elérkezik a jó idő, sokszor tavasszal több fagylaltot fogyasztanak az emberek, mint a nyár elején, mert érzik a tél után a fagyi hiányát. – Ilyenkor szoktunk olyan ízesítésű fagyikat is pultba rakni, kínálni a vendégeknek, melyek újak, és más, különlegesebb ízeket képviselnek, mint a megszokott, de természetesen, a puncs, a vanília és a csoki elmaradhatatlan. 

Hiába van akár negyven féle fagylalt kirakva, az évek alatt már megtapasztaltam, hogy a magyarok a csokoládé, a vanília, a puncs, a citrom, az eper, vagy épp a málna ízűnek sosem tudnak ellenállni

 – mosolygott a mestercukrász. Elárulta, neki a vanília és karamell egyvelege a kedvence.

Debrecen Gara cukrászda haon
A gyümölcsös fagyik is népszerűek
Forrás: Molnár Péter

Körbenéztünk városszerte, miként alakulnak az árak: volt olyan cukrászda, ahol még „akciós” 400 forintért egy gömb, és a főszezon beköszöntével emelnek az áron. Van olyan cukrászda, ahol a vendégeket azzal csábítják a pultokhoz, hogy ugyan drágább, 550-600 forint egy adag, de az elérheti a 6 dekagrammos súlyt is.

ND

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában