Helyi gazdaság

2015.12.11. 09:06

NGM: 2016. január elsejétől csökken a bankadó

Budapest - A kormány az Európai Bizottság újabb informális jelzései alapján javasolta az Országgyűlésnek a bankadóról szóló törvénynek az EBRD egyetértési megállapodásának megfelelő módosítását - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.

Budapest - A kormány az Európai Bizottság újabb informális jelzései alapján javasolta az Országgyűlésnek a bankadóról szóló törvénynek az EBRD egyetértési megállapodásának megfelelő módosítását - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.

A javaslat szerint az adó felső kulcsa további 7 bázisponttal (0,07 százalékponttal) csökken, így az eddigi 0,31 százalékos terv helyett 0,24 százalék lesz. Az alsó kulcs változatlan marad, 50 milliárd forintig 0,15 százalék. Az adó alapja - jövőre is - a bankok 2009-es módosított mérlegfőösszege maradna - ismertette a tárca.

A módosításoknak köszönhetően - összhangban a kormány és az EBRD februárban kötött egyetértési megállapodásának szellemiségével - nem változik a szektor egészének adóterhe, 2016-ban a költségvetés bankadóból származó tervezett bevétele nem csökken, azaz a szektor a februári egyetértési megállapodásnak megfelelő adócsökkentésre számíthat - fogalmazott közleményében az NGM.

A kormány a javaslat kidolgozása során folyamatosan egyeztetett a Magyar Bankszövetséggel, valamint az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságával, hogy a bankadó szabályozás mindenki számára elfogadható és az európai szabályoknak is megfelelő legyen - jelezték.

A kormány továbbra is elkötelezett az EBRD-megállapodás betartása mellett, amelynek megfelelően 2017-től a korábbiaknak megfelelően tovább csökkenne a bankadó teher - hangsúlyozta az NGM. Hozzátették, emellett a kormány olyan szabályozást kíván bevezetni, amely mind a magyar bankok, mind az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága számára elfogadható, és amely a bankok számára egy kedvezőbb, rugalmasabb és előremutatóbb megoldást kínál.

A kormány a 2017-re érvényes bankadó szabályozást 2016. első felében, a 2017. évi költségvetéssel párhuzamosan tervezi benyújtani az Országgyűlésnek. A tavaszig fennálló időtartam lehetőséget teremt egy olyan megoldás kialakítására, amely továbbra is megfelel az EBRD egyetértési megállapodás eszmerendszerének - közölte a tárca.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában