Helyi gazdaság

2013.03.04. 10:06

KSH: 2012-ben közel 7 milliárd euró volt a külkereskedelmi többlet

Budapest, 2013. március 4., hétfő (MTI) - Tavaly a kivitel euróban számolva 0,1 százalékkal haladta meg az előző évit, a behozatal pedig 0,5 százalékkal nőtt, a külkereskedelmi mérleg aktívuma 6,8 milliárd eurót tett ki, 237 millió euróval kevesebbet, mint 2011-ben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Budapest, 2013. március 4., hétfő (MTI) - Tavaly a kivitel euróban számolva 0,1 százalékkal haladta meg az előző évit, a behozatal pedig 0,5 százalékkal nőtt, a külkereskedelmi mérleg aktívuma 6,8 milliárd eurót tett ki, 237 millió euróval kevesebbet, mint 2011-ben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Decemberben az export euróban 8,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a behozatal értéke pedig 6,2 százalékkal csökkent.

Tavaly az év egészében a behozatal forintban mért árszínvonala 4,2, a kivitelé 2,9 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. A cserearány 1,2 százalékkal romlott. A forint a dollárhoz viszonyítva 12, az euróhoz mérten 3,3 százalékkal gyengült.

A február elején közölt előzetes adatok szerint 2012-ben az export 0,2 százalékkal, az import 0,4 százalékkal nőtt euróban, a 6,93 milliárd euró külkereskedelmi többlet alig maradt el az előző évi 7,061 milliárd eurótól.

Tavaly a kivitel volumene 0,9 százalékkal haladta meg az előző évit, a behozatalé nem változott.

A gépek és szállítóeszközök kivitelének volumene 3,3, a behozatalé 0,5 százalékkal volt kevesebb 2012-ben. A jelentős súlyú híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék kivitelének volumene az év során ötödével csökkent. Ezzel szemben a közúti jármű és az általános rendeltetésű ipari gép mindkét irányú forgalma dinamikusan bővült a KSH jelentése szerint. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene 2012-ben emelkedett: az első félévben kétszámjegyű volt a növekedés, a második félévben viszont egyszámjegyű visszaesés jelentkezett.

A feldolgozott termékek export- és importvolumene 6,3, illetve 3,5 százalékkal haladta meg 2011 január-decemberének szintjét. Az árufőcsoport forgalma minden negyedévben nőtt. A gyógyszer és gyógyszerészeti termék, gumigyártmány exportja, a szakmai, tudományos ellenőrző műszer, valamint a szerves vegyi termék mindkét irányú forgalma markánsan bővült.

Az energiahordozók importvolumene - az árak 14 százalékos növekedése mellett - az év egészét tekintve 5,3 százalékkal volt kevesebb, mint 2011-ben. A kőolaj és kőolajtermék, illetve a természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene a belföldi kereslet visszaesése miatt jellemzően alatta maradt a bázisnegyedévek szintjének.

Tavaly az év egészében az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 4,9 százalékkal nőtt, az importé 5,9 százalékkal csökkent 2011-hez képest. A kivitel volumennövekedése a második és harmadik negyedévben kiemelkedő volt. A gabona és gabonakészítmény, ezen belül a kukoricaexportja dinamikusan, az állati takarmányoké kétszámjegyű mértékben bővült. A cukor, cukorkészítmény és méz, valamint a dohány és dohányáru kivételével minden egyéb árucsoport behozatala elmaradt a 2011. január-decemberi bázistól.

Tavaly az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 0,9, az onnan érkező behozatalé 1,9 százalékkal volt több, mint 2011-ben. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma az unió tagjaival szemben 184 milliárd forinttal romlott.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene 0,8 százalékkal bővült, az importé 4,5 százalékkal százalékkal elmaradt az egy évvel azelőttitől. A külkereskedelmi mérleg hiánya 724 milliárd forint volt, 177 milliárd forinttal kevesebb, mint 2011-ben.

Magyarország legfőbb külkereskedelmi partnere mindkét irányban Németország volt, a kivitelnél a további sorrend: Románia, Szlovákia, Ausztria, Olaszország, a behozatalnál: Oroszország, Ausztria, Kína, Szlovákia. A felsorolt országok esetében a tárgyidőszaki legnagyobb export- és importnövekménye német relációban, a közúti jármű árucsoportnál keletkezett. A legnagyobb csökkenés a híradás-technikai termékkör Kínából történő behozatalában (259 millió euró) és Franciaországba irányuló kivitelében (273 millió euró) volt 2011-hez viszonyítva - tartalmazza az összegzés.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában