Új lakó

2024.07.11. 15:30

Chlamydosaurus kingii költözött a debreceni állatkertbe

Az állat fizimiskája a Jurassic Parkból is ismerős lehet. A galléros gyík Lengyelországból érkezett a Nagyerdőre.

Haon.hu

Újabb különleges lakó érkezéséről számolt be a debreceni állatkert, miután nemrég egy fiatal hím galléros gyíkot fogadott a faj tenyésztésében kiemelkedően sikeres chorzówi állatkertből. Az erről szóló közlemény szerint a jövevény egyelőre a kulisszák mögött cseperedik, ha pedig elérte a megfelelő méretet, birtokba veheti majd a Pálmaház Szavanna-bemutatóját, ahol már várja reménybeli párja, a 2019 óta ott élő nőstény. A park bízik benne, hogy sikeres összeszoktatásuk után újabb örömhírekről is beszámolhat majd a házuk tájáról a közeljövőben.

Párt kapott a debreceni állatkert galléros gyíkja
Párt kapott a debreceni állatkert galléros gyíkja
Forrás: Zoo Debrecen

Ha megijed, két lábon menekül a galléros gyík

Ausztrália egyik legikonikusabb hüllője, a galléros gyík (Chlamydosaurus kingii) a kontinensország északi és északkeleti részén kívül Pápua Új-Guineán és Indonéziában is őshonos, ahol cserjésekben és keménylombú erdőkben él.

Nevét a mindkét nemre jellemző, de a hímek esetében nagyobb, akár 25 cm átmérőjű gallérszerű nyaki bőrlebenyéről kapta, amelyet veszély esetén szájtátás és sziszegés kíséretében kimereszt, hogy elijessze támadóját; ha nem jár sikerrel, két hátsó lábára állva futásnak ered.

Jellemzően magányosan él, főként rovarokra és pókokra, esetleg kisebb emlősökre vadászik. A párzási időszakban a hímek gallérjuk megmutatásával és násztánccal versengenek egymással a nőstények kegyeiért. A homokba rakott tojásokat a nap melege költi ki, a világra jött utódoknak pedig szüleik nélkül kell boldogulniuk. Minden bizonnyal a faj jellegzetes külseje ihlette az 1993-as Jurassic Parkban is látható Dilophosaurus filmbeli ábrázolását.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában