Isten éltesse!

2024.06.19. 16:39

Idén is csobban egyet a Balatonban a 90 éves Márta néni

Hamvas Lászlóné Márta néni néhány napja töltötte be a 90. életévét. A 90 éves ünnepelt a mai napig nagyon aktív, megosztotta a Haonnal, hogy idén is megmártózik a Balatonban.

Nagy Emese

Hamvas Lászlóné Márta néni június 13-án töltötte be 90. életévét, ebből a jeles alkalomból köszöntötte őt a napokban debreceni otthonában Bordásné Gyuris Katalin, és Szűcs Sándor önkormányzati képviselők, valamint Tóth-Vanka Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa. Márta nénit a Haon telefonon érte utol. Leszögezte, 90 évet megélni nagy dolog, kitüntetés az élettől és Istentől. A 90 éves ünnepelte Balatonbogláron született, azonban csaknem 80 évet Berettyóújfaluban élt. – Berettyóba kötnek gyermekkorom, fiatalságom, munkahelyem boldog évei; az ismerőseim, barátaim, tanítványaim; a strand, a mozi, a múzeum – sorolta, majd lelkesen folytatta. – Saját és mások alkotásait bemutató kiállítások, zene- és általános iskolások, gimnazisták előadásai, kirándulások tanítványokkal és munkatársakkal, ezek tették széppé, emlékezetessé az együttlétünket – fogalmazott Márta néni.

Szűcs Sándor önkormányzati képviselő a 90 éves ünnepelttel
Szűcs Sándor önkormányzati képviselő a 90 éves ünnepelttel
Forrás: Hamvas Lászlóné-archív

A 90 éves néni világéletében imádott tanítani

Az ünnepelt biológia-rajz szakos tanárként dolgozott, munkájára boldogan emlékezik vissza. – Iskolámban az igazgatók új megoldásokat, módszereket keresve bemutató tanításokat szerveztek tantestületi és járási szinten. Fehér Istvánné és Portörő Miklós igazgatóim gyermekszerető és értük dolgozó pedagógusok voltak. Sportnapokat, kiállításokat és külföldi utakat szerveztek. A mai napig szeretettel gondolok rájuk. Ők inspiráltak, segítettek engem a munkámban, és jómagam is igyekeztem ugyanezt tenni mint szakfelügyelő a fiatal rajzot tanító kollégáim irányába – emelte ki.

Kíváncsiak voltunk, Márta néni mit gondol arról, hogy mi egy pedagógus öröme. Erre ő a következőt válaszolta.

Ha volt tanítványai 30-40-50 év után is osztálytalálkozóra hívják. Ha megállítanak, hogy beszámoljanak gyermekeik sikereiről, nyugodt és békés életükről

– mondta. Hozzátette, hálás az elismerésekért, a Maróthi György-díjért, a brüsszeli útért, a városi kitüntetésért.

Hamvas Lászlóné 10 éve él Debrecenben. Két lánya, két unokája és négy dédunokája a közelében lakik, úgy, ahogyan régi jó barátnői. – Élvezem a város légkörét, kultúráját, lehetőségeit. A barátokkal együtt járjuk a kultúrprogramokat, közösségi rendezvényeket – mutatott rá.

debrecen idősköszöntés
Márta néni ajándékot is kapott Bordásné Gyuris Katalin és Szűcs Sándor önkormányzati képviselőktől
Forrás: Hamvas Lászlóné-archív

A mai napig főz, mos, takarít, és még a magyar tengerben is megmártózik

Megtudtuk, Márta néni a mai napig igazán aktív, 90 évesen süt, főz, takarít, illetve továbbra is alkot és kertészkedik. – Jelenleg a lányommal vagyok a Balatonon, kiélvezem a nyári meleget. Otthon is szeretek kimozdulni, nem engedem el magam.

A hosszú élet titka talán az, hogy világéletemben mindig voltak terveim, ugyanúgy, ahogyan most is. Nem szoktam szomorkodni azon, hogy gyorsan telik az idő, és már 90 éves vagyok, ez jót jelent, hiszen rengeteg mindent megéltem

– válaszolt. Majd végül megosztotta, a jó paraszti ételeket szereti, a paprikás csirkét nokedlivel, de a dödöllének sem mondana nemet. Továbbá azt is elmondta, nem véletlenül van most is a Balaton környékén, tervezi, hogy idén júniusban is megmártózik a magyar tengerben.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában