A szakértő válaszol

2022.03.11. 07:00

Tények és tévhitek az ivartalanításról

Az ivartalanítás általános viselkedési zavaroktól is képes megszabadítani kedvenceinket.

Napjainkban egyre többször felvetődik a kérdés: mit tehetünk azért, hogy kevesebb kóbor állattal találkozzunk az utcán, köztereken? Köztudott, hogy vannak kiemelt időszakok, mint például az év vége, amikor – a szilveszteri tűzijáték miatt – az utcán kószáló ebek száma megsokszorozódik. Ennek ellenére kijelenthetjük: olyan problémával állunk szemben, ami ellen tenni kell. Azért, hogy kevesebb árva négylábú legyen a Földön, mi, emberek tehetünk a legtöbbet. Az ivartalanítás a nem kívánt szaporulatok ellen a valódi, hatékony és végleges megoldás – hangsúlyozta Szilágyi Attila állatvédő, aki átfogó ismertetést adott a témában a Naplónak. 

Elsőnek is szögezzük le, az ivartalanítás nem fontos, hanem szükséges. Rengeteg időnek kellett eltelni, ismereteket, tapasztalatokat szerezve, hogy megértsük: ami csak ajánlás, az valójában szükséges!

– hívta fel a figyelmet. 

 

Műtéti időszak 

 

Az ivartalanítás műtéti beavatkozást igénylő folyamat, tüzetes kivizsgálást követően altatásban végzik egészséges állatokon, ha csak tervezett ivartalanítás a cél. – A beavatkozás 30-60 percet vesz igénybe. Ha a műtét közben nem merül fel komplikáció, akkor a kutyus hazamehet. Az operáció után jellemzően kell pár nap gyógyszeres kezelés. Általában védőgallér vagy egyéb, a seb védelmére szolgáló ruházat viselete szükséges körülbelül 7-14 napig. A varratszedés hozzávetőleg 7-14 nap múlva esedékes. Alacsony kockázatú a művi beavatkozás az utógondozást és a gyógyulási időt tekintve – részletezte az állatvédő. 

 

Szilágyi Attila kiemelte, ne féljünk attól, hogy az ivartalanítás miatt megváltozik az állat jelleme. – Legyünk felkészültek, de ne a netes fórumokról, hanem az állatorvostól érdeklődjünk, akiben megbízunk. A fórumokat nyugodtan elolvashatjuk, de ne az alapján készüljünk fel, mindemellett vegyük figyelembe, hogy ott mindig egyedi tapasztalat érvényesül, és nem a mi kedvencünkről van szó. A műtéti időszakot és az utána való 1-2 hetet igyekezzünk úgy tervezni, hogy tudjuk támogatni kisállatunkat – mondta. 

 

– Ha az általános egészségügyi alapokat nézzük, akkor az ivartalanítással a betegségek egy bizonyos százalékával is fel tudjuk venni a harcot. A teljesség igénye nélkül: a kan kutyák esetében a prosztataelváltozások vagy akár daganatos megbetegedések is teljes mértékben elkerülhetők. A szuka kutya esetében például a gennyes méhgyulladás (pyometra), mely jellemzően tüzelés után tud kialakulni nagyobb számban. Ez súlyos megbetegedés; ha kellő időben felfedezik, és ellátást kap, akkor is megvan az esélye, hogy elveszítjük kis kedvencünket. Ezek nagyon gyakori problémák. A mi rendelőnkben napi vagy heti rutinban vannak a felsorolt esetek – fogalmazott. Majd megjegyezte: az ivartalanítás általános viselkedési zavaroktól is képes megszabadítani kedvenceinket. A macskák például kevésbé kóborolnak el, nem mennek nagy távolságokra. Az ivarszervek és a hormonok hiányában nem hat rájuk a bagzási időszak sem. 

 

Az állatvédő hangsúlyozta, a beavatkozásnak nincsenek hátrányai az orvostudomány jelenlegi állása szerint. Ennek ellenére egyvalamit megjegyzett: a korán ivartalanított állatnál testi-szervi fejletlenség jöhet létre. Az ivartalanítással megszűnik bizonyos hormonok termelése, amelyek szükségesek a fejlődéshez. Ezeknek a fejletlenségeknek közvetve vagy közvetlenül hatásai lehetnek az állat élethosszára. 

 

Díjmentes programmal

 

Szilágyi Attila arról is beszámolt a Naplónak: csapatuk az állatvédelem elkötelezett híve, és emiatt minden évben programot indítanak, melyben az ivartalanítás fontosságára hívják fel a figyelmet. – Idén 25 millió forintot biztosítunk díjmentes ivartalanításra. Szükséges tudni, hogy ez nem csak a civileknek lehetőség. Szervezetek vagy magánszemély állatvédők is kérhetik a részvételüket. A program három éve tart. Az első évben csak hárommillió forint értékben ivartalanítottunk. A másodikban tizenegymillióért. Hogy a következő években is fogunk-e, az főleg attól függ, hogy a program milyen sikereket könyvel el. Tudjuk-e csökkenteni például a kóbor és a szenvedő állatok számát. Bízunk benne, hogy programunk eléri célját – mondta. 

 

NE

 

Borítókép: MW-archív


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában