újraindul a zenei élet

2021.07.09. 16:37

A magyar zene lesz a fókuszban a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek új évadában

Nehéz időszakon vannak túl az együttesek a pandémia miatt, de annál nagyobb bizakodással néznek az új évad elébe.

Budapest, 2021. július 9. Devich Márton, a Magyar Rádió Mûvészeti Együtteseinek (MRME) ügyvezetõ igazgatója (b) és Vásáry Tamás, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának tiszteletbeli örökös fõzeneigazgatója az együttesek 2021/2022-es koncertévadáról tartott sajtótájékoztatón a Magyar Rádió Márványtermében 2021. július 9-én. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Papp Dániel, a fenntartó MTVA vezérigazgatója elmondta, hogy megtalálták és meg is állapodtak az együttesek új helyszínéről, az Opera Jókai utcai bázisa lesz az MRME új otthona. „A közmédia ezután is biztosítja az MRME világszínvonalú működéséhez szükséges feltételeket” – hangsúlyozta.

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Kitért arra, hogy a rádió együttesei is nehéz időszakon vannak túl, ugyanakkor a művészek megmutatták, hogy igazi közösséget, családot alkotnak és jól helyt álltak. Papp Dániel kiemelte, hogy az MRME-ben új bérrendszert vezettek be.

Devich Márton, az MRME ügyvezető igazgatója hozzátette: a Jókai utcai épület, ha megfelelő felújításra, átalakításra kerül, korszerű és ideális lesz az MRME számára. Mint mondta, a biztos jövő, az új otthon megtalálása és a stabil anyagi háttér is hozzájárul ahhoz, hogy az együttesben nagyon jó a hangulat.

Beszámolt arról, hogy

a következő évadra öt bérletet hirdetnek: Vásáry Tamás Brahms-sorozata a Zeneakadémián lesz, akárcsak a Dohnányi-bérlet előadásai, a Lehel-bérlet a Müpában, az Anno Sacri-bérlet a Szent István-bazilikában és a Mátyás-templomban, és az utóbbi lesz a helyszíne az Énekkar Sapszon-bérlete három estjének.

Vásáry Tamás, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának örökös tiszteletbeli főzeneigazgatója megjegyezte, hogy Brahms az egyik kedvenc komponistája, „benne van a legszerelmesebb zene”, és a sorozatban legfontosabb művei hangzanak el.

Kodály Zoltán születésének 140. és Lajtha László születésének 130. évfordulóján számos előadás mellett az Énekkar Lajtha-Kodály hangzó összkiadást készít. Az első Lajtha-emlékest januárban lesz a Jézus Szíve Jezsuita Templomban. Koncertet adnak az Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva a bazilikában, ünnepi koncerttel köszöntik 70. születésnapján Kovács János karmestert a Müpában, előadják és rögzítik a Pilinszky-centenáriumra kiírt pályázat győztes művét, lesz Újévi Nyitány Medveczky Ádámmal, Cziffra-év gálakoncert Balázs Jánossal, Virtuózok-est, valamint karácsonyi koncertek az Énekkarral és a Gyermekkórussal – sorolta Devich Márton.

Kovács János, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első állandó karmestere
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Kovács János a sajtótájékoztatón elmondta, hogy október 16-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Bruckner 9. szimfóniáját is dirigálja, decemberben a Zeneakadémián Smetanát és Janáceket vezényel.

Devich Márton újdonságként említette, hogy vidéki ismétlő hangversenyek lesznek Miskolcon és Kecskeméten, szeptemberben részt vesznek a rangos bukaresti Enescu Fesztiválon, decemberben spanyol turnéra indulnak, és novemberben, valamint jövő májusban José Curával játszanak a Müpában, előadva a Bajazzókat, valamint Cura saját Requiemjét.

Az Énekkar karigazgatója, Pad Zoltán a Sapszon-bérletről szólva megemlítette, hogy egyrészt pótolják a tavaly elmaradt koncerteket, másrészt Florian Helgath vendégkarnaggyal német műsort adnak elő, december 15-én pedig francia műsorral jelentkeznek, benne Saint-Saëns Karácsonyi oratóriumával. „Az Énekkar 2021-2022-ben Lajtha László valamennyi vokális művét előadja, akárcsak Kodály vokális termését” – tette hozzá.

Dinyés Soma, a Gyermekkórus vezető karnagya elmondta, hogy szeptember 27-én a Zeneakadémián lesz az évadnyitó előadásuk, és megtartják szokásos karácsonyi koncertjüket is. Ők is ott lesznek José Cura két budapesti fellépésén, és közös műsoruk lesz a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, valamint a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekarral.

Dinyés Soma, a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezető karnagya
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az MRME új évadában karmesterként fellép Carlo Montanaro, Kobajasi Ken-Icsiro, Ricardo Frizza, ifj. Sapszon Ferenc, a fiatalok közül Farkas Róbert és Káli Gábor, a közreműködő művészek között lesz Varvara, Várjon Dénes, Balog József, Fejérvári Zoltán, Rohmann Ditta, Banda Ádám, Kokas Dóra, Pusker Júlia, Balogh Ádám.

Devich Márton az elmúlt szezon kapcsán megemlítette, hogy

a pandémia alatt tizenhárom alkalommal szerepeltek az M5 képernyőjén, koncertközvetítésüket átvette a RAI, a BBC és a WDR is.

Hozzátette: nő a stúdiófelvételek száma, sikeres a Variációk kamarazenére sorozatuk, Vásáry Tamás streamelt Mozart-koncertjének nézettsége pedig több mint 16 ezer volt.

Borítókép: Devich Márton, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek (MRME) ügyvezető igazgatója (b) és Vásáry Tamás, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának tiszteletbeli örökös főzeneigazgatója az együttesek 2021/2022-es koncertévadáról tartott sajtótájékoztatón a Magyar Rádió Márványtermében 2021. július 9-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában