rendhagyó módon

2021.03.13. 14:26

Ingyenes Bánk bán-keresztmetszettel és fizetős Monteverdi-feldolgozással készül az Opera

A szombaton látható közvetítés különlegessége, hogy egy együttműködés keretében kizárólag okostelefonokkal rögzítették.

Ingyenes Bánk bán-keresztmetszet és fizetős Monteverdi-feldolgozás is szerepel az Opera hétvégi kínálatában.

A Bánk bán keresztmetszetének március 15-i, ingyenes ünnepi közvetítése alkalmából operaházi tagsága 35. évfordulója alkalmából Kertesi Ingridet is köszönti a Magyar Állami Operaház hétfőn 20 órától az intézmény Facebook-oldalán – közölte a dalszínház pénteken az MTI-vel. A köszöntéssel párosuló esten a Melindát alakító Kertesi Ingrid mellett Kovácsházi István (Bánk bán), Komlósi Ildikó (Gertrúd), Horváth István (Ottó), Kálmándy Mihály (Tiborc), valamint Kelemen Zoltán (Petur bán), Geiger Lajos (Biberach) és Cser Krisztián (II. Endre) lép színpadra. Zongorán Katona Anikó, viola d'amorén Botos Veronika működik közre. Az est művészeti vezetői Kovács Katalin és Magyar Orsolya, a műsort Gyüdi Melitta vezeti.

Ezt megelőzően szombaton 20 órától látható Claudio Monteverdi Poppea megkoronázása című darabja az Opera Otthonra online fizetős szolgáltatásában, Bella Máté új hangszerelésével, Almási-Tóth András rendezésében.

Monteverdi utolsó színpadi műve 1642-ben született, cselekménye valós személyeken alapul: antik római hősnője Poppea, Nerone (Néró) római császár szeretője, ám kölcsönös vonzalmuk útjában áll az uralkodó pozíciója, és a tény, hogy mindkettőjüket máshoz köti a hitvesi eskü. A törtető és tudatos Poppea azonban már maga előtt látja az utat a trónhoz, és meg is tesz mindent ennek érdekében. Almási-Tóth András rendező Izsák Lili díszletei és Lisztopád Krisztina jelmezei segítségével mai világba helyezi a történelmi ihletettségű, mégis időtlen történetet. Az előadás főszerepeit Keszei Bori (Poppea), Szappanos Tibor (Nerone), Szántó Andrea (Ottavia), Cser Krisztián (Ottone) és Fried Péter (Seneca) éneklik. A darab rendhagyó formában, Bella Máté zeneszerző által az intézmény felkérésére készített hangszerelésben szólal meg, amelyben szerepet kap a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra tagjaiból álló dzsesszkvintett is. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Vajda Gergely dirigálja.

Az Opera Otthonra internetes felületén szombaton látható közvetítés különlegessége, hogy egy együttműködés keretében kizárólag okostelefonokkal rögzítették. A felvételt is rendező Almási-Tóth András elképzelése szerint a felvételnek igyekeztek olyan ízt kölcsönözni, mintha titokban, lopva készült volna a nézőtérről vagy a takarásból, mindeközben törekedve arra, hogy a befogadói élmény se csorbuljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában