Árverseny

2023.06.09. 12:26

Nagy István: már most látszanak a pozitív hatásai a kötelező bolti akcióknak (videó)

Bár csak néhány napja van hatályban, már most látszanak a nagyon pozitív eredményei a kötelező bolti akcióknak – mondta Nagy István agrárminiszter.

MW

Vásárlók a Hunyadi téri vásárcsarnokban

Forrás: MTI

Fotó: Róka László

Nagy István a kormány Facebook-oldalán közzétett videóban - amelyben kérdésekre válaszolt -, azt mondta, hogy az áruházak az intézkedést nem teherként élik meg, hanem versenylehetőségként.

Eredménynek nevezte azt is, hogy nemcsak 20 terméknél vezetik be a kötelező akciózást, hanem sokkal többnél, vásárló- és vevőcsalogatóként.

Fantasztikus dolog ez, hiszen a versenyt használjuk arra, hogy meg tudjuk védeni a vásárlókat a drágulástól. Az a felelősségérzet, hogy a magyar kormányra mindig számíthatnak a vásárlók, számíthatnak a magyar emberek, ez most is bebizonyosodott

– fogalmazott Nagy István.

Hozzátette, hogy az élelmiszer árának inflációja az elhibázott brüsszeli szankciók, illetve a szomszédban zajló háború miatt emelkedett, ezért kellett a kormánynak intézkednie. 

Korábban bevezették az árstopokat, az ársapkákat, mert az embereket mindig meg kell védeni azoktól a hatásoktól, amelyek negatívan érintik őket.

Arról, hogy mi okozta az élelmiszer-inflációt és hogyan alakulnak az árak, azt mondta, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar az elmúlt években nagyon nagy „próbatételeknek” volt kitéve. 

Ezek között megemlítette a koronavírus-járványt, a „történelmi mértékű” aszályt és a háborút.

Kifejtette: a háború szankciós politikával járt, ami energiaválságot okozott, így sokkal drágább lett a műtrágya és alapjaiban változott meg az addig megszokott menetrend.

Nagy István jelezte: januárban megtört ennek az élelmiszer-inflációnak az íve és azóta fokozatosan – hónapról hónapra – csökken.

Arra a kérdésre, hogy meddig marad érvényben az ukrán gabona tilalma, azt válaszolta, hogy ezt első lépőcsőben június 5-ig engedélyezték. Később egy hosszabb határidőt tűztek ki célul, 

mindaddig, míg az aratásnak vége nem lesz, biztosítani kell, hogy a raktárak kiürüljenek és legyen helye a magyar gabonának is a betározáshoz.

A miniszter hangsúlyozta, hogy szigorúan ellenőriznek minden egyes „gabonatételt”, és találtak is vegyszerrel, GMO-val szennyezett gabonát.
Hozzátette: nem fordulhat elő, hogy ezek forgalomba kerüljenek az országban, mert a magyar fogyasztóknak 

tartozunk azzal a felelősséggel, hogy csak minőségi termék kerülhet az asztalukra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában