Ország-világ

2021.05.20. 07:57

Tízéves csúcson a cégalapítási kedv

Több mint kétszer annyi az új cég, mint tavaly ilyenkor, és több mint három hónapja jár rekordmagasságokban a hazai cégbejegyzések száma – írja a Világgazdaság az Opten adataira hivatkozva.

Forrás: Shutterstock

Fotó: VideoFlow

A gazdasági napilap cikke szerint legutóbb 2011-ben esett meg, hogy

három egymás utáni hónapban háromezer feletti cégalapítást regisztráltak, és úgy tűnik, tartós ez a trend.

Áprilisban 3222 céget alapítottak Magyarországon, ami több szempontból érdekes. 2020 áprilisában a Covid-19 első hulláma okozta sokkhatás sokéves mélypontra lökte a cégalapítási kedvet, az így kialakult alacsony bázis és a magas aktuális értékek miatt a cégbejegyzések 2021 áprilisi száma több mint 123 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Ekkora kilengés évek óta nem volt, és korábban is főként jogszabályváltozások vagy más technikai hatások következtében fordult elő.

A mostani adatsor másik érdekessége, hogy egyértelműen nem ideiglenesen ugrott meg a cégalapítási kedv.

Az elmúlt három hónap cégalapítási átlaga 30 százalékkal haladja meg a rendkívül magas bázisnak számító 2019-es és 2020-as értéket is.

Mivel továbbra is csak kevés céget törölnek, az országban működő társas vállalkozások száma folyamatosan nőtt.

Fotó: Világgazdaság / Opten

Az országban 523 ezer társas vállalkozás és 572 ezer egyéni vállalkozó működik, de az egyéni vállalkozók száma gyorsabban nő a társas vállalkozásokénál: áprilisban 6575 új egyéni vállalkozást jegyeztek be, és a növekedés alig lassul az év elejétől szigorodó kataszabályozás ellenére – olvasható a Világgazdaságban.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában