Koronavírus

2020.03.26. 19:54

Zajlik a magyar költségvetés áttervezése

A pénzügyi akciócsoportban folyik a költségvetés áttervezése – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a mintegy 200 ezer diák pénzügyi ismereteit erősítő Pénz7 programsorozat megnyitóján a minisztériumban 2020. február 28-án.

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A vírus és a járvány elleni védekezések gazdasági hatása a teljes költségvetést átírja

– hangsúlyozta.

A gazdaságvédelmi lépések a vállalkozások adófizetésének halasztása, a végrehajtások, árverések felfüggesztése, a törlesztési moratórium megkövetelik, hogy a pénzügyi fedezetet biztosító költségvetésnek is lennie kell.

Emlékeztetett arra, hogy a 2020-as költségvetés elfogadásakor 2019-ben még szolid világgazdasági környezettel, 4 százalékos növekedéssel terveztek.

Hangsúlyozta, az idei költségvetés áttervezésekor az a feladat, hogy

a bevételi és a kiadási oldalt a valós gazdasági folyamatokhoz igazítsák, és előkészítsék azokat a hosszú távú intézkedéseket, amelyek a gazdaság újra indításához szükséges pénzügyi fedezetet megteremtik.

Keresik a pénzügyi forrásokat arra, hogy a magyar gazdaság újra tudjon indulni, és a későbbiekben olyan sebességgel haladjon, mint amilyen a korábbi hónapokra volt jellemző tette hozzá.

Varga Mihály kiemelte, hogy

a magyar gazdaságban elért eredményeket, például a munkahelyeket, meg kell védeni.

A pénzügyminiszter szólt arról, hogy a kiadási oldalon is vannak áttervezésre váró tételek, például az olimpia elhalasztása miatt.

Varga Mihály kijelentette,

a költségvetésnek abba az állapotba kell kerülnie, hogy minden kormányzati intézkedésnek adott legyen a pénzügyi fedezete.

A munkahelyek védelmén túl a pénzügyi eredményeket a kisebb államadósság, a kisebb hiány elérését meg kell védeni. Továbbra is cél, hogy 3 százalék alatt maradjon az államháztartás hiánya.

Eredetileg 1 százalékos hiányt terveztek erre az évre, ez a szám már nem tartható, de a költségvetésben több mint 400 milliárd forint tartalék van, vagyis adott a tér arra, hogy akár 3 százalékos deficittel is kezelhető legyen a helyzet. Ha viszont a gazdaság újra indításához feltétlenül szükséges, akár magasabb hiány is elképzelhető

mondta a pénzügyminiszter.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a mintegy 200 ezer diák pénzügyi ismereteit erősítő Pénz7 programsorozat megnyitóján a minisztériumban 2020. február 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában