Bulvár-celeb

2023.10.30. 22:05

Hatalmas károkat okoz, ha mindig későn alszol el

Az alvás életünk létfontosságú és nélkülözhetetlen eleme. Ekkor tud a szervezet regenerálódni, és az elménk ekkor rendszerezi a napközben szerzett új információkat.

MW

Hosszútávon rengeteg negatív hatást idéz elő a kései lefekvés

Forrás: Shutterstock

Fotó: voronaman

Időközönként előfordul az emberrel az, hogy későn hajtja álomra a fejét. Pár alkalommal bele is fér, ha valaki későn fekszik le, de ennek a rendszeres előfordulása már negatívan hathat a szervezetre. 
Az alábbi gyűjtésben egy csokorba lett szedve, mivel jár az alvási ritmus megzavarása:

Könnyebben megbetegszel

A csökkent energia és a megnövekedett kortizol szint és a folyamatos stressz káros a szervezetre. Ezekhez az eredményekhez társulva a fáradtság okozza azt, hogy a későn fekvők könnyebben megbetegednek.

Upset,Depressed,Young,Woman,Lying,On,Couch,Feeling,Strong,Headache
A kialvatlanság és a stressz rombolja az egészséget
Fotó: fizkes / Forrás:  Shutterstock

Az immunrendszer gyengül

Ha gyakran előfordul, hogy későn hajtod álomra a fejedet, akkor sérülhet a fehérjevérsejteket szállító rendszer és nem fog megfelelően működni. Ekkor a szervezet legyengül, az immunrendszer pedig nem lesz képes vagy legalábbis kevésbé lesz képes felvenni a harcot a kórokozókkal szemben.

Megnövekszik az étvágy

Az éhségérzet egész napra is kiterjedhet, mivel az ezért felelős hormonok szintje megemelkedik a szervezetben. Emiatt alakulhat ki a folytonos nassolási vágy.

Hungry,Woman,In,Pajamas,Eating,Sweet,Cakes,At,Night,Near
Megnövekszik az étvágy, ha minden este későn fekszel
Forrás:  Shutterstock

Gyorsabb öregedés

A nem megfelelő mennyiségű pihenés és kialvatlanság miatt gyorsabban fog ráncosodni. 

Koordinációs és koncentrációs zavar

Ha nem alszol el időben, nehezebb lehet a koncentráció napközben, ami ügyetlenkedéshez is vezethet. Ráadásul az agyi működés egyre gyengébb és gyengébb lesz. Mindezt azért, mert nincs elég idejük a sejteknek és idegeknek a regenerálódásra.

Csökken az emlékező képesség

Tanulmányok bizonyítják, hogy a kialvatlanság a memória romlásához vezet.

Sad,Tired,Young,Woman,Touching,Forehead,Having,Headache,Migraine,Or
A kialvatlanság rossz hatással van a memóriára
Fotó: fizkes / Forrás:  Shutterstock

Nő a cukorbetegségre való hajlam

Monori Kriszta dietetikus hívta fel a figyelmet arra, hogy a késői felvés negatív hatásaként a véráramban lévő glükózt a test kevésbé hatékonyan tudja energiává alakítani, ezáltal a glükóz felhalmozódhat a szervezetben, amely a cukorbetegséghez vezethet.

Koffein és cukorfüggősség alakulhat ki 

Arra lettél figyelmes, hogy az eddigiekkel ellentétben nem tettál cukrot a kávédba, de most nem bírod megállni? Ekkor a tested már annyira fáradt lehet, hogy kénytelen ilyen stimulálásokon élni, hogy megtartsa az energiaszintet. 

Az eredeti cikk IDE KATTINTVA olvasható!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!