Gazdaság

2019.01.18. 19:48

Felül kell vizsgálni a Debreceni Főpályaudvar terveit

Debrecen - A Debreceni Főpályaudvar megvalósítására kiírt 2. közbeszerzési eljárás is eredménytelenül zárult tekintettel arra, hogy a legjobb ajánlat szerinti kivitelezési költség meghaladta a rendelkezésre álló fedezetet - olvasható a debreceni önkormányzat közleményében.

Debrecen - A Debreceni Főpályaudvar megvalósítására kiírt 2. közbeszerzési eljárás is eredménytelenül zárult tekintettel arra, hogy a legjobb ajánlat szerinti kivitelezési költség meghaladta a rendelkezésre álló fedezetet - olvasható a debreceni önkormányzat közleményében.

Mint írják, a Kormány 1696/2018. (XII. 17.) számú határozatával elrendelte több más intermodális központ mellett a debreceni fejlesztés felülvizsgálatát. Az Innovációs és Technológiai Minisztériummal folytatott egyeztetés alapján, a fejlesztés közösségi közlekedési részei - az autóbusz- és vasúti pályaudvar fejlesztései - áttervezés után a 2020-ban kezdődő EU-s fejlesztési ciklus elején valósulhatnak meg. A közúti közlekedési elemek közül a Mikepércsi úti körforgalmi csomópontok áttervezés után, valamint a Hadházi u. és Nyíl utca csomópontjának átépítése az elkészült terveknek megfelelően, 2020-ban lesz indítható. A Főpályaudvar fejlesztéshez kapcsolódó Petőfi tér rekonstrukcióját Debrecen önkormányzata az Új Főnix Terv keretében tervfelülvizsgálat után az eredetileg tervezett időben 2020-ban valósítja meg, az ehhez szükséges forrás az önkormányzatnál rendelkezésre áll - közölte a debreceni önkormányzat.

A Debreceni Főpályaudvar terveinek és tervezett műszaki tartalmának felülvizsgálatát indokolttá teszi, hogy a tervezési időszakhoz (2013) viszonyítva az elmúlt évek gazdasági fejlesztései miatt jelentősen megváltoztak a közúti és vasúti személy- és áruszállítási igények, valamint jelentősen növekedtek a kivitelezési költségek.

A híradás szerint az ipari-gazdasági fejlesztések miatt jelentős növekedés várható a közösségi közlekedés személyszállítási és áruszállítási ágazatában, amely igényekkel a jelenlegi Főpályaudvar terve nem kalkulál, annál is inkább, mert 2014-ben az akkori, új városvezetés a várható költségek nagyságrendjére tekintettel elrendelte a Főpályaudvar terveinek felülvizsgálatát és ennek köszönhetően az épület területe jelentősen csökkent.

Mindemellett az elmúlt év végén kormányhatározat született a 108-as vasúti vonal fejlesztéséről, villamosításáról, az Észak-nyugati Gazdasági Övezetet kiszolgáló új vasúti terminál megépítéséről, a tócóvölgyi vasútállomás fejlesztéséről, Debrecen-Balmazújváros és Debrecen-Nagyvárad közötti vasúti kapcsolat fejlesztéséről. Ezen új fejlesztéseket szintén összhangba kell hozni egy új tervezési eljárás keretében a megvalósítandó Debreceni Főpályaudvar műszaki tartalmával és terveivel.

Debrecen önkormányzata elkötelezett egy olyan Főpályaudvar fejlesztése mellett, amely a gazdaság fejlődése miatt megváltozott igényeket is képes tökéletesen kiszolgálni - zárul az önkormányzat közleménye.


[related-post post_id="4047445"]

[related-post post_id="4047555"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!