Gazdaság

2018.09.30. 11:29

Nyolc pontban előírt feltételek

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - ÉVOSZ: felújításoknál is lehetővé tennék az adó visszaigénylését.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - ÉVOSZ: felújításoknál is lehetővé tennék az adó visszaigénylését.

Javaslatcsomagot állított össze az építőipari szakszövetség a kedvezményes lakás áfa kompenzálására, olvasható a portfolio.hu oldalon. A 2019 után megszűnő kedvezmény helyett a szervezet elsősorban a forgalmi adó visszatérítési lehetőségét terjesztené ki az új lakások vásárlóira, ami a vevőnek lényegében ugyanazt a megtakarítást jelentené. Emellett felújításoknál is lehetővé tennék az adó visszaigénylését, és bővítenék a csok kedvezményezetti körét.

Lakásépítések lendülete

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) úgy véli, ha a 2019. december 31-éig érvényben lévő, majd megszűnő ötszázalékos kedvezményes forgalmi adó helyett azt kiváltó, pótló szabályozók és kedvezmények nem lépnének hatályba, az megtörné a lakásépítések lendületét. A szövetség véleménye szerint a kompenzációnak egyenrangúan kellene kezelnie az új lakások építését a meglévő lakások felújításával. Az ÉVOSZ jelezte, mindkét esetben a legfontosabb szempont az, hogy elsődlegesen piaci alapon legyen megoldott a finanszírozás. A szakszövetség nyolc pontban foglalta össze javaslatait, amelyek élén a forgalmi adó visszatérítési lehetőségének kiszélesítése áll a vállalkozó által felépített lakás, lakóingatlan megvásárlására.

Visszatérítés megtartása

Ez a gyakorlatban a vevő részére a mostani öt százalékkal számított áfához hasonló mértékű kedvezményt jelenthet, amelynek igénybevételéhez ráadásul különbséget lehetne tenni akár a saját célú vagy befektetői célú vásárlások között. Az ÉVOSZ szerint az adó-visszatérítést a lakásfelújítások esetén is elérhetővé kellene tenni. Javaslatuk szerint a felújítási összköltség forgalmi adójának harminc százalékát, legfeljebb hárommillió forintot lehetne visszaigényelni, aminek feltétele lenne többek között az írásos szerződés részletes műszaki leírással és átlátható finanszírozással. Az ÉVOSZ az áfa-visszaigénylés kibővítését az újlakás-építés esetén meglévő visszatérítés megtartása mellett képzeli el. Ez a saját célra történő építkezés esetén vehető igénybe 2016 óta a kivitelezés során felmerülő áfaköltség visszaigénylésére legfeljebb öt millió forintig.

Kiszámítható feltételek

Az ÉVOSZ harmadik javaslata szerint a kereskedelmi bankoknak 3-5 százalékos kamat mellett kellene hitelezniük a lakásépítést és -felújítást forint alapon, hosszú távon kiszámítható feltételek mellett. Felvetik továbbá a kortól függetlenül igénybe vehető állami hitelkamat-támogatást az első lakáshoz jutásnál, ami három százalék körül tartja a hitelköltségeket. A szakszövetség a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítését is szükségesnek tartja, szerintük életkortól függetlenül kedvezményezetté kellene tenni azokat, akik kiskorú gyerekeket nevelnek. Emellett „fecskeházépítési” programot javasol, amellyel a fiatal házasok lakhatását segítenék az önkormányzatok. Ez kis alapterületű bérlakások megépítését és üzemeltetését jelentené átlátható bérleti és üzemeltetési szerződések használatával, maximált bérleti díjak mellett.

Szintén programot szorgalmaznak az üresen álló mintegy 350 ezer lakás hasznosítására. A szervezet szerint a tulajdonosi felelősség érvényesítése ezen lakások lakhatóvá tétele érdekében elengedhetetlen. Végül az ÉVOSZ indokoltnak tartja az energiatakarékos felújítási pályázatok újraindítását még az idei évben. Az otthonteremtési program kibővítéséről kormányzati nyilatkozatokból hivatalosan egyelőre annyit tudni, hogy növekedni fog a csok összege az ötezer lakosúnál kisebb településeken, ahol a használt ingatlanok esetében is jelentős emelés várható.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!