Életstílus

2016.05.29. 12:42

11 kellék, ami Gordon Ramsay szerint nélkülözhetetlen a konyhában

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Érdemes megfogadni a mesterszakács jó tanácsait!

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Érdemes megfogadni a mesterszakács jó tanácsait!

1. FAZÉK

Nem kell tízféle, elég kettő: egy közepes a szószoknak, rizsnek, és egy nagy, amiben van helyed tésztafőzésre, pörkölteknek, stb. A legjobb, ha rozsdamentes acéllal bevont rézedény fedővel, úgy hatékonyabb a főzés! Minél súlyosabb, vastagabb az alja, annál több hőt vesz fel, ha vékonyabb, gyorsabban leég az ételünk. Vegyünk picit drágábbat, de az elkísér éveken át!

2. KÉS

Három alapkés kell: egy nehéz, nagyobb aprítókés, egy kicsi éles a zöldségaprításhoz, és egy nagy recés fogú a szeleteléshez. Vásárlás előtt fogjuk a kezünkbe, hogy kényelmes-e. Legyen biztos a markolata, így a munkánk is az lesz. Ha a nyele jó nehéz, jobban tudjuk irányítani a folyamatokat.

3. MOZSÁR

Jól mutat, univerzális, nem hiába használják ősidők óta. Pestókhoz, öntetekhez tökéletes – a friss fűszereknek így nyerjük ki a maximum ízhatását. Legyen nehéz kőből, így könnyebb vele dolgozni!

4. SERPENYŐ

Gordon kedvence: univerzális, szuper egy sima omletthez, tükörtojáshoz, de egy csirke- és kacsamellhez is. Sütőállót keressünk, ha lehet, fém nyéllel, mint a profik. Ne tapadósat vegyünk, de masszív aljút, ami jól osztja el a hőt.

5. DIGITÁLIS MÉRLEG

Sütéshez elengedhetetlen. Minden grammot pontosan lemér.

6. Sütőrekesz

Ez mifelénk leginkább az oljasütő részeként ismeretes: abban emeljük ki a sütnivalót, például amikor sült krumpli készül. Legyen hosszú a nyele, és legyenek kis fogantyúi, amiket bele tudunk akasztani a tálba sütéskor, hogy ne mozduljon el - ajánlja.

7. Casserole – öntöttvas edény

Univerzális. Főzhetünk benne a gázon, vagy kezdhetjük ott, és befejezhetjük a sütőben - isteni puha húsokat süthetünk benne! Elég mindig a legkisebbre venni a lángot alatta, mert tartja a hőt. Ha jót választunk, örökké kitart!

8. VÁGÓDESZKA

Jó vastag, masszív fa vágódeszkát ajánl, ami alá tesz egy papírdarabot, hogy ne mozduljon el. Egyik oldalát zöldségekhez, másikat halhoz, húshoz használja, ezt cserélgeti. Tisztítás után néha meg kell kenegetni olajjal! Sose tegyük a mosogatógépbe vagy hagyjuk ázni, mert felázik, és elrepedhet.

9. HÁMOZÓ

Zöldségpucoláshoz, csokoládéforgácsoláshoz, sajtszeleteléshez tökéletes - gyors, éles, nem pazarol.

10. Négyoldalú reszelő

Nagyobb, kisebb, valamint extrafinom reszelőrésszel és hámozó nyílással.

Sajthoz, gyömbérhez, citromhoz, hagymához ajánlja. Tegyük rögtön a tálba, amivel dolgozunk utána, könnyebb, ha mindjárt abba reszelünk!

11. TEPSI, SÜTŐTÁLCA

A laposabb halgrillezéshez, kenyerekhez, a mélyebb tepsi fogantyúval pedig szárnyasok sütéséhez, mártások, szószok végső sűrítéséhez a sütőből kivéve, a gáztűzhelyre helyezve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!