Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.19. 22:53

Megkezdték az ősfák beemelését

<p>Miskolc - Megkezdődött a bükkábrányi mocsárciprusok beemelése végső helyükre. A két ünnep között bárki megtekinthetik a mocsári ciprusokat a Herman Ottó Múzeum mögötti épületben. <DIA width="850" height="630" alt="Ősfák elhelyezése 2007.12.19."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/__336_sf_k_elhelyez_se_2007_12_19_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Ősfák elhelyezése 2007.12.19." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA><br /> &#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-osfak.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A Herman Ottó Múzeum mellett szerdán délben megkezdték a bükkábrányi bányában talált mocsárciprusok beemelését a konzerválásukra kialakított épületbe. Veres László, a Herman Ottó Múzeum igazgatója elmondta, hogy a fák végre olyan helyre kerülnek, ahol külső hatások nem érhetik azokat, és a szakemberek hozzáláthatnak a restaurálásukhoz. Várhatóan januárban érkeznek meg azok az acéltartályok, amelyeket a végleges elhelyezésük érdekében rendeltek.

Miniszteri oklevél
Az ősfák beemelésén résztvett Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, Mata Tibor, a Mátrai Erőmű Zrt. bükkábrányi bányaüzemének igazgatója. Ugyancsak Miskolcra érkezett Scneider Márta, a az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára, aki köszöntőjében kiemelte a Mátrai Erőmű Zrt segítségét a mocsári ciprusok megmentése érdekében. Nem is jött üres kézzel, ugyanis egy miniszteri elismerő oklevelet adott át Mata Tibornak, amelyben Hiller István miniszter köszöni meg a Mátrai Erőmű Zrt tulajdonosi és dolgozói körének az ügyben kifejtett erőfeszítéseit. Végül Veres László bejelentette, hogy a két ünnep között bárki megtekinthetik a mocsári ciprusokat a múzeum mögötti épületben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!