Állatvilág

2018.05.03. 18:30

Megláncolás nélkül is lehet kutyát tartani

Debrecen - Adományokból finanszírozott ivartalanítási és oltási programba kezdenének állatvédők.

Debrecen - Adományokból finanszírozott ivartalanítási és oltási programba kezdenének állatvédők.

Országszerte egyre több bejelentés érkezik állatkínzásokról és rosszul tartott állattokról az állatvédő egyesületekhez, melyek emiatt egyre túlterheltebbek – közölte a debreceni Együtt az Állatokért Állatvédő Közhasznú Egyesület.

„Elpárolgó” kutyák

Ezen problémák orvoslására – kezdő lépésként – zártkörű megbeszélést szervezett az Együtt az Állatokért Egyesület. A találkozón a Puli Állatvédő Egyesület, a Debreceni Közterület Felügyelet, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Debreceni Járási Hivatala, a Debreceni Rendőrkapitányság és a debreceni polgármesteri hivatal képviseltette magát.

Az egyeztetés során az állatbarátok egyebek mellett gyorsabb, hatékonyabb hatósági fellépést sürgettek azokban az esetekben, amikor rövid láncon tartott vagy arról soha el nem engedett kutyáról, házikó nélkül élő ebről és hasonló esetekről szereznek tudomást.

Ilyen helyzetekben ugyanis gyakori, hogy amíg a hivatalok lassan intézkednek, a kutya „eltűnik”. Az állatvédők szorgalmazták, hogy a hatóságok komoly gondatlanság esetén tiltsák el az állattartástól a rossz gazdákat.

Oltásokra is gyűjtenek

Egy másik javaslat szerint azok helyett, akik az anyagi helyzetük miatt nem tehetik meg, hogy kutyájuk rendszeresen kapjon oltást és ivartalanítva legyen, az állatvédő egyesületek kifizetnék az ezzel járó a költségeket. De mivel nekik sincs erre pénzük, ehhez támogatókat és pályázati lehetőségeket keresnek. Azok, akik szeretnék segíteni a kezdeményezést, a [email protected] e-mail címre írhatnak.

Kutyaviadalok, szaporítás

Abban is megegyeztek az illetékesek, hogy amennyiben kutyaviadalról érkezik bejelentés a rendőrségre, azt kivizsgálják, és továbbra is intézkedni fognak, ha egyéb ügyek nyomozása közben észlelnek ilyet.

Az állatvédők közleménye szerint egy másik, országos probléma a kutyák hozzá nem értők általi szaporítása. Az így megszületett egyedek többnyire ugyanis nem egészségesek, átörökítik a genetikai betegségeket.

Mivel az ilyen szaporítás állatkínzásnak minősül, a jövőben a hatóságok komolyabb figyelmet fordítanak ezen esetek kivizsgálására is.

Az állatok szabadságáért

Az Együtt az Állatokért Állatvédő Közhasznú Egyesület ezenkívül kéri, hogy aki rossz körülmények között, például rövid láncon tartott, illetve soha el nem engedett kutyát lát, jelentse a [email protected] vagy az [email protected] e-mail címen.

Az eset részletes leírása mellé fényképet is kérnek csatolni. Amennyiben állatkínzást (például a háziállat fizikai bántalmazását, kóros soványságát) észleli valaki, értesítse a rendőrséget! – olvasható az egyesület közleményében.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!