Nagyvilág

2008.10.08. 17:47

Biológiai Nobel-díjra várt a kémiai Nobel-díj japán nyertese

<p>A kémiai Nobel-díj japán nyertese meglepetéssel fogadta szerdán a díjazásáról szóló hírt.</p>

Oszamu Simomura ugyanis úgy gondolta, hogy nagyobb esélye van a fiziológiai és orvosi Nobel-díjra. A nagojai egyetemen szerves kémiából PhD fokozatot szerzett Simomura a bostoni egyetem tengerbiológia laboratóriumában dolgozik, mint emeritus professzor.

 "Az igazi munkámnak nincsen túl sok köze a kémiához, így nagyon meglepődtem, amikor felhívtak" - közölte viccelődve Simomura az NHK japán televíziónak nyilatkozva. Az Asahi japán televíziónak adott interjújában elmondta, hogy tudott azokról a pletykákról, miszerint esélye lehet a fiziológiai és orvosi Nobel-díjra, de folyamatosan azt mondogatta: semmi esetre sem kaphatja meg a kémiai Nobel-díjat.

A japán Oszamu Simomura, az amerikai Martin Chalfie és Roger Y. Tsien a zölden fluoreszkáló protein (GFP) felfedezéséért kapták az idei kémiai Nobel-díjat. A GFP-t a molekuláris biológiai kutatásokban használják egyfajta jelzőrendszerként a sejtekben történő folyamatok vizsgálatakor. A felfedezés forradalmasította a biológiai és gyógyszerkutatás - indokolta döntését a Nobel-díjat odaítélő testület.

A díjazást "hatalmas megtiszteltetésnek" nevező Simomura a Jiji Press japán hírügynökségnek nyilatkozva közölte: ő csak annyit csinált, hogy felfedezte a fluoreszkáló protein, és Chalfie volt az, aki felhasználhatóságát később megerősítette, míg Tsien továbbfejlesztette azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!