helyi kultúra

2019.11.18. 14:08

Már tábla is őrzi Kóti Árpád emlékét

Kóti Árpád a napokban lett volna 85 esztendős – tiszteletére hétfőn emléktáblát avattak.

Fotó: Matey István

Domborműves emléktáblát állított Kóti Árpád Kossuth-és Jászai Mari-díjas, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett debreceni színművész, a Csokonai Színház örökös tagja tiszteletére a Nemzeti Színház és a MASZK Országos Színészegyesület hétfő délután. A táblát az NKA támogatásával, Debrecen városa és a Csokonai Színház közreműködésével a színművész születésének 85. évfordulója alkalmából egykori lakóháza, a Darabos utca 4. szám alatti társasház Hunyadi utcai homlokzatán helyezték el.

A Stremeny Géza szobrászművész által tervezett emléktáblát Vidnyánszky Attila Kossuth-és Jászai Mari-díjas rendező, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és Hegedűs D. Géza Kossuth-és Jászai Mari-díjas színész, rendező, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke avatta fel.

Az emléktábla avatását megelőzően a Déri Múzeum dísztermében Papp László polgármester, Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója, Hegedűs D. Géza, valamint Csikos Sándor és Mészáros Ibolya, a teátrum művészei emlékeztek meg Kóti Árpádról.

Elsőként Hegedűs D. Géza köszöntötte a jelenlévőket, köztük Kóti Árpádné Ildikó, a színművész özvegyét.

– Nekem megadatott, hogy dolgozhattam vele, és elmondhatom, ő mindig megmaradt Kóti Árpádnak. Vannak színészek ugyanis, akik egyik maszkból a másikba bújnak, míg ő olyan erőteljes egyéniséggel rendelkezett, hogy csupán magára húzta szerepeit. Metaforaértékű sorsa volt: egyrészt csodálatos, mert egy egész város kedvence tudott lenni, és élvezte azt a szerepet, melyben a debreceni közönséget szolgálta. Másrészt viszont tragikus, hiszen élete a magyar színészek társadalmi helyzetét tükrözi vissza. A hűség fogalmának is szerepe volt életében, hiszen a Nemzet Színésze Békéscsaba, Veszprém, Szolnok és Eger után végleg Debrecenben telepedett le – fogalmazott Hegedűs D. Géza.

Gemza Péter arról beszélt, mit is jelent, hogy a Csokonai Színház örökös tagja valóban örökös tag volt. – Kóti 1963-tól haláláig a Csokonai társulatához tartozott, és nap mint nap velünk van: a színpadon, a büfében, a takaráson, a róla szóló anekdoták gyakran elevenednek fel a színházban – mondta a Csokonai igazgatója.

Újhelyi Kinga egy dallal érkezett a megemlékezésre; a Hova tűnt a sok virág? című, Marlene Dietrich előadásában világhírűvé vált klasszikussal tisztelgett a színészóriás előtt.

Az isztriai mészkőből készült emléktáblán a következő szöveg olvasható:

„Ebben a házban lakott Kóti Árpád (1934–2015) Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze. MASZK Országos Színészegyesület Nemzeti Színház Nemzeti Kulturális Alap 2019”.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában