Nagyvilág

2008.03.23. 11:15

Meghalt egy kurd tüntető a zavargás után

<p>Egy kurd tüntető vasárnap belehalt a szombaton kitört zavargások alatt szerzett sérüléseibe - tudta meg török egészségügyi és kormányforrásokból az AFP francia hírügynökség.</p>

Szombaton a kurd tüntetők és a török rendőrség csapott össze a kelet-törökországi Van városában. Az áldozat egy 35 éves férfi, akit lőtt sérüléssel szállítottak kórházba - közölték az orvosok.

A Kurd Újév ünnepségein kitört zavargásoknak mintegy 50 sérültje van, köztük rendőrök. További 130 tüntetőt őrizetbe vettek - állítja a török rendőrség. A Közel-Kelet számos országában ezekben a napokban ünneplik az iráni eredetű Newrozt, amelyet Kurd Újévnek is szokás nevezni. Március 21-én, azaz pénteken is számos városban ünnepségeket tartottak. A kurd államiság harcára is emlékező pénteki események nagyjából rendben befejeződtek, ám péntek este és szombaton már a tüntetésekről szólt a Newroz.

Törökország számos városában utcára vonultak a kurdok, hogy bebörtönzött vezetőjüket, Abdullah Ödzsalánt gerillavezért, és a világ több országában - és természetesen Törökországban is - terrorszervezetként számon tartott Kurd Munkáspártot (PKK) éltessék. A demonstrációk több helyen erőszakba torkolltak: a kelet-törökországi Van városában a rohamrendőrök botokkal, vízágyúval és könnygázzal kergették szét a tömeget, amely barikádokat emelt és gyújtott fel, valamint kormányhivatalok, boltok ablakait zúzta be.

Hasonlóan súlyos összecsapásokról érkeztek hírek Hakkari tartományból, Mersinből és Dijarbakirből is. A hivatalos források szerint több tucatnyian megsérültek, és sok embert őrizetbe vett a török rendőrség.

1992-ben ugyanezen az ünnepen legalább 50 ember vesztette életét a zavargások miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!