Helyi közélet

2008.10.18. 14:34

Meg kell tanulni együttélni a betegséggel

<p>A bőr elváltozásai akár az egész testen megjelenhetnek, komoly pszichés terhelést és életminőség romlást okozva a kórban szenvedőknek. Meggyógyítani nem, csak tünetmentessé tenni lehet a betegséget. <dia width="900" height="700" alt="A bőr elváltozásai - pikkelysömör 2008.10.18."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/A_b__337_r_elv_ltoz_sai___pikkelys_m_r_2008/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="A bőr elváltozásai - pikkelysömör 2008.10.18." /></a></dia></p>

A Psoriasis Világnaphoz kapcsolódóan szervezett rendezvényt a DEOEC Bőrgyógyászati Klinikája és a Hajdúsági Psoriasis Club. A magyarul pikkelysömörnek nevezett betegségnek örökletes komponense van és a környezeti hatások (stressz,stb.) hozzájárulnak kiváltódásához. A bőr elváltozásai akár az egész testen megjelenhetnek, komoly pszichés terhelést és életminőség romlást okozva a kórban szenvedőknek. Meggyógyítani nem, csak tünetmentessé tenni lehet a betegséget.
A szombati rendezvény célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a pikkelysömör okozta mindennapos problémákra. A szakemberek mellett maguk a betegek is tartottak előadásokat. Utóbbiaktól megtudtuk, hogy az emberek gyakran viszolygással, értetlenkedéssel fogadják a bőrelváltozás látványát és hogy az igazán hatékony gyógyászati készítmények igen sokba kerülnek.
Remenyik Éva egyetemi tanár, a Bőrgyógyászati Klinika igazgatója elmondta, hogy az utóbbi 10 évben nagyon sok újfajta kezelési mód áll az orvosok rendelkezésére, bár az, hogy kinél milyen terápia használható és mennyire csökkenti a tüneteket, nagyon változó, az egyedi adottságok erősen befolyásolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában