Vízilabda Eb – Az olaszok kiütésével döntős a magyar női válogatott

Akt.:
Belgrád, 2016. január 21. A magyar válogatott játékosai ünnepelnek, miután az elődöntőben 10-5-re legyőzve Olaszország csapatát bejutottak a döntőbe a belgrádi vízilabda Európa-bajnokság női tornáján 2016. január 21-én.
Belgrád, 2016. január 21. A magyar válogatott játékosai ünnepelnek, miután az elődöntőben 10-5-re legyőzve Olaszország csapatát bejutottak a döntőbe a belgrádi vízilabda Európa-bajnokság női tornáján 2016. január 21-én. - © MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Belgrád – A magyar női vízilabda-válogatott csütörtökön 10-5-re legyőzte a világbajnoki bronzérmes olasz csapatot a belgrádi Európa-bajnokság elődöntőjében, így az aranyéremért és egyben az olimpiai kvótáért mérkőzhet meg pénteken a hollandokkal.

A magyarok ezt megelőzően legutóbb 2003-ban Ljubljanában játszottak Eb-döntőt, győzni pedig két évvel korábban Budapesten tudtak.

Eredmények:

nők, elődöntő:

Magyarország-Olaszország 10-5 (2-1, 3-2, 3-0, 2-2)

gólszerzők: Illés 3, Kesztelyi, Bujka, Kisteleki H. 2-2, Cigány 1, illetve Garibotti 2, Radicchi, Emmolo, Bianconi 1-1

Nagyszerű védekezéssel kezdett a magyar válogatott, a kapuban Gangl Edina az első négy olasz lövést hárította. Mindeközben támadásban Keszthelyi Rita és Kisteleki Hanna szép gólt lőtt, így az olasz szövetségi kapitány Fabio Continak időt kellett kérnie. Ennek eredményeként össze is jött az első olasz gól. Ezt követően az első magyar emberelőnynél – amelyet három olasz előzött meg – Bujka Barbara a kapu mellé pöccintette a labdát.

A második felvonás újabb olasz fórral, valamint Gangl-védéssel indult, támadásban pedig Illés Anna volt eredményes. A háromgólos előnyért kettős létszámfölényben támadhatott a magyar válogatott, és újfent az oroszok elleni fontos csoportmérkőzésen az utolsó, mindent eldöntő lövést magára vállaló Illés célzott pontosan. Az olaszok az ötödik előnyüket is elhibázták, majd akcióból közelebb zárkóztak ugyan (4-2), de a hatodik létszámfölényes helyzetüknél ismét Gangl volt a végállomás. Nem sokkal később Bujka szakadt el emberétől, és lőtt a hálóba. Egy perccel a nagyszünet előtt megtört az olaszok rossz sorozata: értékesítettek egy előnyt. A magyarok emberelőnyből növelhették volna a különbséget, ám kifutottak a támadóidőből.

A fordulást követően rögtön nőhetett volna Bíró Attila együttesének előnye, de Keszthelyi kísérletét blokkolták. Aztán jó védekezés után fordulhatott a fehér sapkában játszó magyar válogatott és Czigány Dóra hajszálpontos lövéssel visszaállította a háromgólos különbséget, az ezt követő emberelőny viszont kimaradt. Az olaszok a következő támadásuknál kétszer is létszámfölényben játszhattak, ám előbb Gangl hárított, majd jó volt egy blokk. Két perccel a negyed vége előtt már öt gólra nőtt a különbség, előbb Keszthelyi megúszás után, majd Illés átlövésből volt eredményes (8-3).

Szépítettek az olaszok a zárófelvonás elején, amire Bujka válaszolt, s egyúttal jelezte, ezúttal elmarad az előny elherdálása, amit Keszthelyi Rita előzőleg “magyar betegségnek” nevezett. A különbséget Kisteleki növelte tovább, majd az olaszok még szépítettek (10-5).

A női tornáról csak a győztes jut ki a riói olimpiára, e mellett a márciusi hollandiai kvalifikációs tornán lehet még kvótához jutni. A négy közé jutással a magyar csapat már biztosította, hogy ha nem nyeri meg a kontinensviadalt, akkor ott lesz Hollandiában, ahol további négy válogatott szerez riói indulási jogot.

“Szuperlatívuszokban tudok beszélni a csapatról, hiszen jól védekeztünk és hatékonyan támadtunk” – nyilatkozta a mérkőzést közvetítő M4 Sportnak Bíró Attila. “A meccs előtt mondtam, hogy ez egy lelki tréning is lesz egyben, mert ha bírjuk a nyomást, sikeresek lehetünk.”

A szövetségi kapitány szerint minden kivédekezett olasz támadás erőt adott a magyaroknak a következő akciójukhoz, egyben elvették ellenfelük kedvét a játéktól.

“Mentálisan erősek vagyunk. Hasonló játékkal pénteken jó esélyünk lehet megverni a hollandokat” – vélekedett Bíró Attila.

Korábban:

nők, elődöntő:

Hollandia-Spanyolország 15-14 (4-3, 2-3, 2-1, 1-2, 6-5) – büntetőkkel

korábban:

nők, az 5-8. helyért:

Görögország-Franciaország 12-6 (2-1, 5-1, 2-3, 3-1)
Oroszország-Németország 22-2 (7-0, 5-1, 6-1, 4-0)

férfiak, a 13-16. helyért:

Grúzia-Törökország 12-11 (5-2, 3-2, 3-3, 1-4)
Franciaország-Hollandia 11-8 (5-1, 2-5, 3-1, 1-1)

később:

férfiak, az 5-8. helyért:

Olaszország-Horvátország 18.45

elődöntő:

Magyarország-Montenegró 20.15

– MTI –


Vízilabda Eb – Bíró Attila: van még tartalék a csapatban
Belgrád – Bízott az olaszok elleni sikerben, ugyanakkor 10-5-ös sima győzelemre nem számított Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, aki csapatával bejutott a belgrádi Európa-bajnokság fináléjába.

hirdetés