Magyarország

2008.10.28. 14:00

Konzultáció a hitelfelvételről - az MSZP kivételével elégedetlenek a pártok

<p>A szocialisták kivételével az összes párt képviselője elégedetlen volt kedden azzal a konzultációval, amelyet a kormányfő hívott össze az ország stabilizációját szolgáló, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Központi Bankkal kötendő megállapodások kapcsán.</p>

Mindannyian a szerződések részleteire lettek volna kíváncsiak és komolytalannak ítélték a nyilvános megbeszélést. Lendvai Ildikó (MSZP) szerint a biztonság és a védelem kettős jelsza az , amely elfogadhatóvá tesz bármilyen megszorítást. Mint mondta, sokkal fontosabb a munkahelyek biztoságának megőrzése a béremelésnél.

A politikus a szocialisták nevében javasolta, hogy a pártok állapodjanak meg végre a pártfinanszírozás feltételeiről. Természetesnek ítélte, hogy jövőre a parlamenti képviselők bére és juttatása se emelkedjen, ha a közszférában dolgozók bérbefagysztásra számíthatnak.

Kósa Lajos (Fidesz) a konzultációt kommunikációs, PR eseménynek minősítette, amelynek szerinte semmi köze sincsen a komoly megállapdások megkötéséhez. A jelenlévő politikusokat a kormányzati kommunikáció ebben a helyzetben is egyszerű biodíszletként kezeli - tette hozzá . Mint fogalmazott: ez a helyzet is jól mutatja, hogy Gyurcsány Ferenc nem érti és nem is akarja érteni, hogy milyen álapotban van az ország. Kósa kétségesnek ítélte, hogy az IMF-fel kötendő megállapodás részeletei valóban ismeretesek-e.

Azt kérte, hogy ha a megbeszélés témája valóban az IMF szerződés, akkor mutassák meg azt, és ismerhessék meg a politikusok annak minden részletét.

Hangsúlyozta azt is, hogy az IMF-hez a harmadik világbeli országok szoktak segítségért folyamodni. Kósa kritizálta, hogy a kormányfő bármiről a parlament megkerülésével akar megállapodni a pártokkal. A fideszes politikus szerint az országnak az lenne a legjobb, ha Gyurcsány belátva saját kudarcát visszaadná miniszterelnöki megb! izatását az államfőnek.

Hasonlóan vélekedett Hargitai János (KDNP) is , aki a megbeszélést teátrálisnak minősítette. Leszögezte: a kereszténydemokraták olyan intézkedéseket nem tudnak támogatni, amelyek a mainál is nehezebb helyzetbe hozzák a családokat.

Nem lehet érdemi a nyilvánosság előtt tartott megbeszélés - vélekedett Fodor Gábor (SZDSZ) . A szabad demokraták elnöke azt kérte, hogy a kormányfő, ha valóban érdemi megállapodást akar, a szerződések részleteit ismertesse a pártok képviselőivel, de ne a nyilvánosság előtt. Az SZDSZ egyébként támogatja, hogy az ország segítséget kérjen és fogadjon el a Nemzetközi Valutaalaptól, mert mint mondta, emberek millióinak életfeltételei forognak kockán. Fodor a bajok forrásaként azt jelölte meg, hogy az ország még mindig nem tartozik az euróövezethez.

Dávid Ibolya (MDF) is csalódottságának adott hangott, elsősorban azért, mert nem derült ki a konzultáción, hogy mi áll a készenléti hitelfelvétel mögött. Azt is hangsúlyozta, hogy a szocialista frakció hétfőn este zárt ajtók mögött megismerhette a megállapodási feltételeket, de a többi párt nem. Dávid Ibolya arra is kíváncsi lenne, hogy a kormány keresett e más lehetőséget, mielőtt az IMF-hez fordult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!