Helyi közélet

2008.05.30. 06:38

Fogház a halálos baleset után

<p>Beszámolunk három megyénkben történt halálos közlekedési baleset jogerős ítéletéről. A vádlottak között olyan gépkocsivezető is akadt, akinek sosem volt jogosítványa és nem is lesz… Miatta egy gyermek vesztette életét.</p>

A tragikus közlekedési balesetekről készült riportok után nem ritkaság, hogy sms-ek, szavazások, kommentárok formájában vagy épp a szereplő szájából éri kritika a magyar büntetőjogot, mondván nem elég szigorú a halálos balesetek okozóival szemben.

Halálos balesetek

2006. 59

2007. 59

2008. 18

Portálunk most három közlekedési bűncselekmény jogerős ítéletét ismerteti röviden. A tavaly lezárult büntetőeljárásokról eddig – tudtunkkal – nem számolt be a sajtó.

Tragédia Váncsodon
Az elsőfokon kiszabott 2 év 2 hónap fogházbüntetést jogerősen 1 év 6 hónapra enyhítették annak a férfinak az esetében, aki 2004. nyarán olyan szerencsétlenül ütközött egy másik autóval a 35-ös főút és egy mellékút kereszteződésében Polgárnál, hogy utóbbi jármű kigyulladt.

Négy benne ülő tiszadobi fiatalember halálra égett, egy a kórházban hunyt el.

A bíróság megállapítása szerint a vádlott a baleset éjszakáján a megengedett 60 helyett 130–135 kilométeres sebességgel haladt a védett úton, amikor a másik sofőr nem adta meg számára az elsőbbséget.

Az elsőfokú büntetést azért találták túlzónak, mert nem volt minden kétséget kizáróan bizonyítható, hogy kizárólag a vádlottat terheli a felelősség. Ugyanakkor az ütközés még 76–84 kilométeres sebességgel is elkerülhető lett volna. 3 évre tiltották el a közúti járművezetéstől.

Letöltendő – 1 év 3 hónap – fogházra ítélték azt a férfit, aki miatt egy gyermek lelte halálát Váncsodon 2005. januárjában. A jogosítvánnyal sosem rendelkező sofőr 34 éves volt a tragédia bekövetkezésekor

rendszám nélküli tehergépkocsijával Váncsod irányába tartott. A jármű összes gumija el volt kopva, a fék alig fogott, a sebességmérő és az ablaktörlő nem működött.

A vezetőfülkében hárman ültek: ő, egy ismerőse, s közöttük a kisfiú. Egy kereszteződéshez érve a férfi – rutintalansága miatt – nem az út vonalvezetésének megfelelően kanyarodott, s árokba borult.

A jobbszélen ülő felnőtt még kiugrott, ám a gyerek kizuhant a nyitott ajtón, a gépkocsi pedig ráborulva összezúzta.

Azonnal meghalt. Bár a vádlott azt mondta, csak 15-tel hajtott, a szakértő számításai az autó sebessége 37-45 lehetett. A férfit – szellemi alkalmatlansága miatt – végleg eltiltották a közúti járművezetéstől.
Két év, felfüggesztve
A bíróság 2 év fogházzal sújtotta – 3 év próbaidőre felfüggesztve – azt a fiatalembert, aki 2004. decemberében halálra gázolt egy gyalogátkelőn átbicikliző idős férfit Derecskén.

A baleset a délelőtti órákban történt a kisváros főútján, ahol az autós 102-103 kilométeres sebességgel száguldott és nem észlelte idejében a kerékpárost. Az addig körülbelül egymillió kilométert balesetmentesen levezető fiatalember azzal védekezett, hogy korábban műtött édesapja rosszul lett a lakásukon, s orvosi segítségért sietett annyira.

A bíróság azonban ezt nem fogadta el a gyorshajtás méltányolható indokaként. A szakértő megállapítása szerint 75 kilométeres sebességgel még elkerülhető lett volna a gázolás.
Ratalics László

Balesetek megyénkben
  • Baleset Debrecenben: elfutott a helyszínrõl a sérült Elfutott a sérült a debreceni balesetben 2008.05.27.
  • Öngyilkosság: vonat elé vetette magát Apafán Öngyilkosság az aluljáróban 2008.05.27. Video
  • Biciklissel ütközött egy autó az István úton Baleset, biciklissel ütközött az István úton 2008.05.27. Video
  • Súlyos gyalogosgázolás az Egyetem téren Súlyos gyalogosgázolás 2008.05.27. Video
  • Motor és autó ütközött KabánálMotorosbaleset Kabánál 2008.05.26. Video Video Video
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában