Magyarország

2008.04.29. 19:54

Indul a szezon a Balatonnál

<p>A szakemberek szerint kiváló minőségű a Balaton vize, a jelenlegi mérési adatok szerint akár inni is lehetne belőle. A tónál minden bolt és vendéglátóhely kinyitott a héten, a tulajdonosok a négynapos hosszú hétvégére készülnek. <BR /></p>

Kevés az alga a Balaton vizében, annak minősége most kiváló. Az, hogy ez a nyáron is így marad-e a hőmérséklettől és kisebb mértékben a vízmennyiségtől függ - mondta a Független Hírügynökségnek Présing Mátyás, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa.

A tavalyihoz képest idén jobb szezonra számítanak azok a vendéglátók, akiket a Független Hírügynökség zalai tudósítója kérdezett meg kedden. Zatykó András, egy balatonlellei, elsősorban magánházak kiadásával cég tulajdonosa azt mondta: vendégeik 60-70 százaléka magyar. Egy négytagú család már napi 10 ezer forintért is bérelhet házat a Balatonnál főszezonban, de a legtöbben most a medencés, luxusházak iránt érdeklődnek a társaságnál. Ezek ára napi 25 ezer forint körül van, de adtak már ki nyaralót napi 44 ezer forintért is - tette hozzá.

Az élelmiszerek drágulása a balatoni árakat is befolyásolja: elsősorban az étolaj árának emelkedése miatt többe kerül a lángos, a palacsinta és a fánk tavalyhoz képest. Egy lángost 270, egy korsó sört 300 forintért lehet kapni a parton. Egy gombóc fagyit száz forintért árulnak, étteremben pedig 590 forinttól lehet menüt enni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!