Viszik az iskolával a pénzt is

Akt.:
Viszik az iskolával a pénzt is
© Illusztráció: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – Az egyik városvezető nem számít változásra, a másik tele van kérdésekkel, aggodalommal.

Bár Palkovics László oktatásért felelős államtitkár polgármesterek előtt úgy fogalmazott két hete, hogy a teljes államosítás után az önkormányzatoknak nem kell hozzájárulást fizetniük az iskolák működtetéséhez, pár nappal később kiderült, ez mégsem egészen így lesz. Az állam jövőre nagyjából 50 milliárd forintot von el a helyhatóságoktól, ebből 21 milliárdot úgynevezett szolidaritási hozzájárulásként. Hogy mit szólnak ehhez a polgármesterek?

Nem is lenne miből

– Bennem rengeteg kérdés van, és hatalmas aggodalom. Komoly hiányosságokat láttam eddig is az iskolák fenntartásában, és most erre a rendszerre akarunk ráépíteni egy másikat, ami ráadásul eddig jól működött – Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere fogalmazott így, hozzátéve, hogy náluk az adóerő képesség nagyon alacsony (5 ezer forint alatt van lakosonként), ezért nem is lenne miből szolidaritási hozzájárulást fizetni.

Ha szigorúan csak a pénzügyi részét nézzük, még az is előfordulhat, hogy a település anyagilag jobban jár, csakhogy ez több, mint puszta matematika. Jelenleg nagyjából 95 millió forintot költünk évente az oktatási intézmények működtetésére, amiből mintegy 20 millió forint az állami támogatás. De vannak ennek a történetnek olyan pontjai, amiknek nem örülünk, amik csak táplálják az aggodalmainkat. Nehéz például elfogadni azt, hogy a több milliárdos közösségi vagyon papíron ugyan önkormányzati tulajdon marad, de nem fogunk tudni rendelkezni vele. Felújítottuk az összes iskolaépületet, sportcsarnok épült az egyik iskolához. Éppen azért, mert kevés a helyiadó-bevétel, komolyan dolgoztunk azon, hogy az oktatási intézményeket a tanítási idő után bérbe adjuk. Erre várhatóan a továbbiakban nem lesz lehetőségünk” – vetítette előre a polgármester.

Jó gazda módjára

Csáfordi Dénes elmondása szerint a településük sokkal nagyobb szerepet vállalt az iskoláik működtetésében, mint ami a kötelező feladatuk. – Ha a művészeti iskolában a fenntartó nem fizeti a gyerekeknek a versenyekre való eljutását, vagy különböző eszközök beszerzését, akkor erre a pénzt az önkormányzat civilek segítségével teremti elő. A tornatermekben civil szervezetek nagy értékű eszközöket építettek be (például motoros kosárpalánkot, vagy digitális eredményjelzőt), ezek használata körül érzünk némi bizonytalanságot – mondta a városvezető, aki szerint az iskola szerepe minden olyan településen felértékelődik, ahol sok a hátrányos helyzetű gyerek.

„Azokat a szocializációs hiányosságokat, amiket a gyerek a családban szenved el, közösségi szinten próbálják az óvodában és az iskolában pótolni. Erről szól egyebek mellett az a komoly versenysport-tevékenység, ami az intézményekben zajlik”

– sorolta tovább az érveiket Csáfordi Dénes, akit annak a 60 közalkalmazottnak a sorsa is foglalkoztat, akik eddig az iskola üzemeltetését végezték. „Nem hiányzik eggyel több állástalan sem, hiszen így is 20 százalék körül van a munkanélküliség Hajdúhadházon”– jelentette ki.

Eddig is fizetnek

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere arra emlékeztetett, hogy ők már az első körben átadták az iskoláik üzemeltetését is az államnak, aminek fejében évi 180 millió forint hozzájárulást fizet a város. – Azt gondolom, hogy nálunk olyan nagy változás nem fog történni (bár konkrét számokat még nem kaptunk), mivel 2019. augusztus 31-ig aláírt szerződésünk van erről a bizonyos évi 180 milliós hozzájárulásról. Nagyobb változás azoknál a településeknél lehet, akik eddig maguk üzemeltették az iskoláikat, és az állam átveszi tőlük a feladatot – mondta.

– Petneházi Attila –


Egyelőre „no comment”…

– A Parlament elé beterjesztett jogszabály-tervezethez sok módosító javaslat érkezett, melyeket önkormányzatunk figyelemmel kísér, és véleményt is megfogalmaz velük kapcsolatban a kormány felé. Ezek közül egyet azonban nem kívánunk most kiragadni. Összességében megalapozott véleményt csak akkor lehet majd alkotni, ha elfogadott jogszabály formájában teljessé válik a kép az önkormányzatoknak az iskolák működtetésében betöltött szerepéről – válaszolta a Napló (témával kapcsolatos) megkeresésére a debreceni polgármesteri hivatal.

hirdetés