Nagyvilág

2012.09.05. 15:30

Oroszország - Magyar környezetvédő aktivistát is elvitt a rendőrség a Gazprom székháza elől

Moszkva,2012. szeptember 5., szerda (MTI) - Magyar környezetvédőt is elvittek szerdán a rendőrök a Greenpeace aktivistái között, akik a Gazprom székháza előtt tiltakoztak a sarkvidéki jegesmedvék élőhelyének védelmében.

Moszkva,2012. szeptember 5., szerda (MTI) - Magyar környezetvédőt is elvittek szerdán a rendőrök a Greenpeace aktivistái között, akik a Gazprom székháza előtt tiltakoztak a sarkvidéki jegesmedvék élőhelyének védelmében.A nemzetközi környezetvédő szervezet 10 aktivistáját, köztük négy külföldi fiatalt vittek el a rendőrök az után, hogy "sarkvidéki természetvédelmi területet hoztak létre" az orosz állami gázmonopólium moszkvai székházának bejáratánál.

A Greenpeace-akció egyik orosz résztvevője, akinek sikerült szabadon távoznia, név nélkül nyilatkozva elmondta az MTI-nek: a rendőrség szinte azonnal közbelépett, hogy megakadályozza a tiltakozást, amely az északi Barents-tengeren végrehajtott akciójuk folytatása volt.

A nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái augusztus végén előbb a Gazprom Prirazlomnoje nevű platformját ostromolták meg a Kara-tengeren, majd pár nap múlva hozzákötözték magukat és csónakjaikat az Anna Ahmatova hajó horgonyláncához, így az nem tudta elszállítani a munkásokat a Pecsora-öböl térségében lévő orosz olajplatformhoz.

A Greenpeace aktivistái ezúttal eltorlaszolták a Gazprom moszkvai székházához vezető gépkocsibejáratot. Odaláncolták magukat a kerítéshez, ezért a rendőrök csak üggyel-bajjal tudták őket eltávolítani. A Ne öld meg a medvéket feliratú táblákat mutató, jegesmedvének öltözött fiatalok többségét elvitték a rendőrök, ahol elvették tőlük mobiltelefonjaikat, ezért egy ideig nem sikerült kapcsolatba lépni velük.

Az orosz környezetvédő szerint a kihallgatást követően az aktivisták ellen még szerdán szabálysértési eljárást indíthatnak. A közigazgatási bíróság pedig a júniusban jelentősen megszigorított gyülekezési törvény alapján akár több tízezer rubeles büntetést is kiróhat rájuk. Ennek kifizetését azonban a Greenpeace magára vállalja.

A környezetvédő elmondta, hogy addig folytatják akcióikat, amíg az orosz állami gázmonopólium nem hajlandó a párbeszédre a nemzetközi környezetvédő szervezettel a sarkvidéki környezet megóvása érdekében.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!