Magyarország

2007.12.25. 08:48

Ez történt 2007. júniusában

<p>Fontosabb belföldi hírek 2007 júniusából - a Független Hírügynökség összefoglalója.</p>

ELHUNYT DARVAS IVÁN
Június 3-án elhunyt Darvas Iván, a Nemzet Színésze. 82 évet élt. Darvas Iván sokoldalú művész volt: színházi és filmszerepei mellett remekül rajzolt, karikatúrákat készített. Számos kitüntetést kapott: 1955-ben és 1967-ben Jászai Mari-díjjal, 1969-ben Érdemes művész, 1975-ben Kiváló művész 1978-ban és 1998-ban Kossuth-díjjal, 1995-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje csillaggal kitüntetéssel, 2003-ban Prima Primissima-díjjal honorálták kivételes színészi pályáját.

ÚJ KISEBBSÉGI OMBUDSMAN
Kállai Ernőt választotta meg az Országgyűlés a nemzeti és etnikai jogok kisebbségi biztosává június 11-én. Majtényi László viszont nem kapott kellő támogatást, nem ő lett az állampolgári jogok új országgyűlési biztosa. Sólyom László köztársasági elnök néhány nappal később Szabó Mátét jelölte erre a posztra, akinek az őszi ülésszakban, szeptemberben bizalmat szavaztak a képviselők.

KORMÁNYÁTALAKÍTÁS
Átalakította kormányát Gyurcsány Ferenc - hét poszton módosított. Kiss Péter váltotta Szilvásy Györgyöt a Miniszterelnöki Hivatal élén, Szilvásy György tárca nélküli miniszterként a polgári titkosszolgálatokért felel azóta. A szociális és munkaügyi tárca vezetését Lamperth Mónika vette át Kiss Pétertől. Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszterként folytatta pályafutását, Draskovics Tibor pedig tárca nélküli, a kormányzati koordinációért felelős miniszter lett. A honvédelmi tárca államtitkárának Vadai Ágnest nevezték ki, míg elődje, Iváncsik Imre Szilvásy György államtitkára lett.

ÚJ FŐVÁROSI RENDŐRFŐKAPITÁNY
Tóth Gábor lett az új budapesti rendőrfőkapitány, Papp Károlyt pedig a Rendészeti Biztonsági Szolgálat új parancsnokának nevezték ki.

ÚJ KORMÁNYSZÓVIVŐK
Hivatalosan is bejelentették, hogy Budai Bernadett és Daróczi Dávid az új kormányszóvivők. Daróczi Dávid teológiát végzett, és korábban is a Kormányszóvivői Irodát vezette. Budai Bernadett politológus, a Vision Consulting elemzője volt. A második Gyurcsány-kormánynak Danks Emese volt az első szóvivője, de ő márciusban távozott. Helyére Demcsák Zsuzsát jelölték, ám ő még kinevezése előtt visszalépett.

IMPORTSZEMÉT: VISSZA A FELADÓNAK
Elkezdték visszaszállítani júniusban az importszemetet. Az első két kamiont Fodor Gábor szakminiszter indította útnak június 20-án Németországba a Komárom-Esztergom megyei Ácsról. A következő héten 350 tonna Baden-Würtenbergből származó hulladékot küldtek vissza a Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsáról és Kunbajáról. Magyarországra körülbelül 4100 importszemetet hoztak be illegálisan az elmúlt időszakban, nagyrészt Németországból.

VITA HORN GYULA KITÜNTETÉSÉRŐL
A köztársasági elnök bejelentette, hogy aggályosnak tartja Horn Gyula volt miniszterelnök kitüntetését, mert 1956-os tevékenysége ellentétes a Magyar Köztársaság Alkotmányának értékrendjével.Gyurcsány Ferenc az államfőnek írt levélben indítványozta, hogy a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjének polgári tagozatát adományozza Horn Gyulának. Az egykori kormányfő végül nem kapta meg a kitüntetést.

MEGVERTÉK KÁRMÁN IRÉNT
Megtámadták Budapest XX. kerületében június 22-én Kármán Irén újságírót, aki az olajügyekkel kapcsolatban írt könyvet korábban. Elmondása szerint megverték, megkötözték, majd egy autóba tuszkolták. Egy horgász talált rá később a belvárosban, a Duna-parton.

KOALÍCIÓS EGYEZSÉG AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSRÓL
Június 24-én megszületett az MSZP és az SZDSZ között az akkor még nem végleges formájú megállapodás az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról. A kompromisszumos javaslat szerint megszűnik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, helyett 5-7 egészségpénztár jöhet létre, amelyekben az állam többségi tulajdonos lesz.

MOL-OMV-VITA
Az osztrák OMV 10-ről 18,6 százalékra növelte részesedését június végén a MOL részvényeiben. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint ez barátságtalan lépés volt, ezt a gazdasági életben ellenséges kivásárlási akciónak hívják. A kormányfő elmondta: a magyar állam - bár már nincs tulajdona a Mol-ban - a lehetséges eszközökkel mindent megtesz az "ellenséges akció meghiúsításáért."

BODROGI GYULA A HALHATATLANOK KÖZÖTT
Bodrogi Gyula lett a Nemzet új Színésze. Darvas Iván helyét vette át a legnagyobb magyar színművészek 12 tagú társulatában.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!