Nagyvilág

2008.05.27. 18:54

Felmentés fenyegeti az ukrán belügyminisztert

<p>Ukrajna - Az ukrán Legfőbb Ügyészség hivatali visszaélés vizsgálatot folytat Jurij Lucenko belügyminiszterrel szemben.</p>

Az ukrán belügyi tárca vezetőjének kihágásait vizsgáló parlamenti bizottság egyik tagja a Szegongya c. lapnak elmondta, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint Lucenko még az előző kormányok idején betöltött minisztersége alatt, szabadságai idején mintegy 20 ízben repült kormánygépeket igénybe véve a családtagjaival a Krímre.

A jelenlegi kormánykoalíció nagy valószínűséggel nem fogja emiatt felmenteni a belügyminisztert, azonban – mivel az ügy már ügyészségi szakaszba lépett – a hatályos szabályozás értelmében a vizsgálat befejezéséig, illetve a bírósági ítéletig Jurij Lucenkónak nem szabad betöltenie olyan posztot, melynek révén akadályozhatja vagy befolyásolhatja a nyomozás kimenetelét.

A parlamenti vizsgálóbizottság magát megnevezni nem kívánó tagja szerint a belügyminiszter felmentésére akár már a mai nap folyamán sor kerülhet, mivel a tárcavezető a hétfői nap folyamán kézhez kapta az ügyészségi vádemelésről szóló értesítést.

Emlékezetes, hogy Mikola Rugykovszkijra, a Janukovics-kormány közlekedési miniszterére nemrég felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki hasonló visszaélésért.

A jelenlegi belügyminiszterrel szemben egyébként egy másik bűnvádi eljárás is folyik annak kapcsán, hogy az Ukrán Nemzetbiztonsági Tanács egyik tavaszi ülésének végén ököllel – saját bevallása szerint csak tenyérrel – arcul ütötte Leonyid Csernoveckijt, Kijev hivatalban lévő polgármesterét.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!