Videó: Így változott a sminkelés az évszázadok alatt

Videó: Így változott a sminkelés az évszázadok alatt
© Fotó: youtube.com
A 19. századi Nagy-Britanniában a sminket vulgárisnak tartották.

Az ókori Egyiptomban a nők és a férfiak egyaránt viseltek sminket a hétköznapokban. Görögországban viszont nem fogadták ilyen lelkesedéssel az arc festését, az elit osztály tagjai elítélték azokat a nőket, akik festették magukat. A hölgyek itt csak egy kevés, természetes eredetű pirosítót, valamint rúzst használtak.

A 16. század velencei arisztokratái valósággal mérgezték magukat a sminkkel és egyre többet használtak belőle, hogy elérjék az ólomfehér színt, ami viszont rendszerint a bőr károsodásával járt.



A 19. századi Nagy-Britanniában Viktória királynő úgy gondolta, hogy a smink nőietlen és vulgáris. A nők titokban festették magukat, méghozzá úgy, hogy a csomagolópapírt az arcukhoz, illetve az ajkukhoz dörzsölték.

A század végére viszont, a némafilmek megjelenésekor a smink új szerepet kapott, erőt kölcsönzött viselőjének. Ez a fordulat hozzájárult ahhoz, hogy a nők szabadon sminkelhessék magukat. A 20. századra viszont ez ismét változott és egyre kevesebb sminket használtak, ma pedig a világ különböző részein eltérő, mi az ideális.

Címkék: , ,