Sport

2015.05.27. 10:24

Megvédik-e a címüket a spanyolok Varsóban?

Szerdán 20.45-től a lengyel fővárosban játsszák a labdarúgó Európa Liga idei döntőjét.

Szerdán 20.45-től a lengyel fővárosban játsszák a labdarúgó Európa Liga idei döntőjét.

A finálé egyik résztvevője az ukrán Dnipro Dnipropetrovsk, az 1918-ban alapított klub még sohasem játszott nemzetközi kupadöntőt, míg a másik finalista, az 1890-ben alapított spanyol Sevilla FC a címvédő (de 2006-ban és 2007-ben is elhódította a serleget). A két együttes korábban nem találkozott egymással, ez lesz az első mérkőzésük. A Dnipro eddig egyszer „futott össze” spanyol csapattal, a 2004/2005-ös UEFA Kupában 2-1-re kikaptak a Zaragozától. Az andalúzoknak már volt négy meccsük ukrán ellenfél ellen, három győzelem és egy döntetlen a mérlegük.

A legjobb formájukat

A statisztikai adatok szerint a Dniproban Ruslan Rotan a legtapasztaltabb futballista, hiszen már 63 nemzetközi (UEFA) kupatalálkozó áll a neve mellett, míg a másik oldalon José Antonio Reyes vezet, 90-nel. Bizonyára sokan tudják, hogy amióta kitört a háborús konfliktus Kelet-Ukrajnában, a nemzetközi szervezet döntésének értelmében a Dnipro nem játszhatott otthon, Dnipropetrovskban, hanem a kijevi Olimpiai Stadionban fogadta riválisait.

Denis Bojko, a Dnipro kapusa többek között ezeket nyilatkozta a UEFA honlapján: „Büszke vagyok arra, hogy ebben a csapatban lehetek, és nagyon büszke azokra az eredményekre, amelyeket eddig elértünk… Azt kell mondanom, ez eddig a legjobb szezonom. Klubtörténelmet írtunk azzal, hogy felléptünk a következő szintre… A döntő az döntő, nem szeretnék jósolni, elvárást megfogalmazni, ki kell mennünk a pályára, és játszani a legjobb formánkban.”

[poll id="938"]

Aleix Vidal, a spanyolok futballistája ezeket válaszolta arra felvetésre, hogy a szurkolók szerint ők a döntő esélyesei: „Az emberek azt gondolnak, amit akarnak. A nevek alapján talán azt mondják, mi vagyunk a favoritok, de ha azt hiszed, hogy a nevek garantálják azt, hogy nyersz, akkor rossz úton jársz. A döntő sokkal kiszámíthatatlanabb, mint bármilyen más meccs…”

Az ukránok jelenleg a 36. helyen állnak az UEFA klubrangsorában, míg a spanyolok a 23.-ok. A Dniprónál Zozulja, Kravcenko és Mazuch sérült, de Egídio és Sakhov játéka is kérdéses. A Sevillánál csupán ketten maródiak, Beto, illetve Pareja.

ÉM-MI,UEFA


A tények: a várható összeállítások

Dnipro: Bojko – Fedeckij, Douglas, Cheberjacko, Léo Matos – Kankava, Rotan, Fedorcuk, Luckevic, Konopljanka – Kalinic. Vezetőedző: Myron Markevic.Sevilla: Sergio Rico – Coke, Carrico, Kolodziejczak, Trémoulinas – Mbia, Krychowiak – Vidal, Banega, Vitolo – Bacca. Vezetőedző: Unai Emery.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!