Magyarország

2007.12.28. 16:58

Változó adó- és nyugdíjszabályok jövőre

<p>Nem változik jövőre sem a munkavállalói, sem a munkáltatói járulékok mértéke, viszont mérséklődik az átlagos keresetek szja-terhe és emelkedik néhány adómentes természetbeni juttatás értékhatára - mondta a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón Daróczi Dávid.</p>

A kormányszóvivő hozzátette: januártól 5 százalékkal emelkedik valamennyi nyugdíj és nyugdíjszerű ellátás, és folytatódik a nyugdíjkorrekciós program végrehajtása.

Az adójóváírás változásával januártól 1,5 millió munkavállaló nettó keresete emelkedik változatlan bérek mellett is - mondta el a kormányszóvivő. A havi 85-220 ezer forint között keresők vihetnek többet haza. A legjobban közülük azok járnak, akiknek bruttó 175 ezer forint a fizetése, ők nettóban csaknem 5000 forinttal többet kapnak meg jövőre, mint az idén.

Emelkedik januártól az étkezési juttatások adómentes határa, a melegétel-utalvány esetében 10 ezerről 12 ezer forintra, hideg étel esetében ötezerről hatezer forintra. A munkáltatók által az iskolás gyermeket nevelőknek adható iskolakezdési támogatás adómentes határa a jelenlegi 20 ezer forintról a mindenkori minimálbér 30 százalékára emelkedik, így jövőre 20.700 forint lesz. Az önkéntes egészség- vagy az önsegélyező pénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás havi adómentes összege a minimálbér 20 százalékáról 30 százalékra emelkedik, azaz 13 ezer forintról 20.700 forintra nő.

Januártól 5 százalékkal emelkedik valamennyi nyugdíj és nyugdíjszerű ellátás. 2,8 millió nyugdíjas kap átlagosan 3600 forint emelést, ezen belül az öregségi nyugdíjak átlagosan 3900, a rokkantsági nyugdíjak 2900, a főellátásként folyósított özvegyi nyugdíjak pedig 2600 forinttal nőnek. Az öregségi nyugdíj minimuma az idei 27.130-ról 28.500 forintra emelkedik. Ezzel együtt nő valamennyi, a nyugdíjminimumhoz kötött szociális ellátás összege is, így a gyes, a gyet, az ápolási díj és az időskorúak járadéka is.

Folytatódik a nyugdíjkorrekciós program végrehajtása. Január 1-jétől a szolgálati idő hossza szerint differenciáltan emelkedik az 1991-1996. között megállapított saját jogú nyugdíjak összege. Az érintett nyugdíjasok a januári 5 százalékon felül minimum további 4 százalékos emelésre számíthatnak, ami 29 évnél hosszabb szolgálati idő esetén többletévenként további 0,5, legfeljebb 10 százalékos növelést jelent. Az intézkedés 700 ezer öregségi és rokkantsági nyugdíjasnak biztosít a szolgálati idő hosszától függően 4-14 százalék közötti emelést, ami átlagosan 7 százalékos, azaz 4600 forintos.

A nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósága érdekében kezdeményezte a kormány a nyugdíj megállapítás szabályainak korrekcióját, a korábbiakhoz képest így 6-8 százalékkal mérséklődik az induló nyugdíjak szintje. A kiszámításra 2008-tól a tényleges nettó keresetek alapján kerül sor, vagyis a nyugdíjat már nem csupán a személyi jövedelemadóval, hanem a járulékokkal is csökkentett kereset alapján számolják ki. A hosszú szolgálati idővel rendelkezők és különösen a korhatár betöltését követően is munkában maradók nyugdíját az új szabályok csak csekély mértékben, vagy egyáltalán nem mérséklik.

2008-tól szigorodnak az előrehozott nyugdíj melletti munkavégzés feltételei. Jelenleg a nyugdíjkorhatár 62 év, az öregségi nyugdíjba vonulók átlagos életkora viszont 58,6 év, a rokkantsági nyugdíjasok figyelembevételével pedig csupán 55 év. A jövőben az előrehozott nyugdíjba menők már csak korábbi munkaviszonyuk megszüntetése után lesznek jogosultak a korai nyugdíjazásra. A korhatár előtt nyugdíjba menők a nyugdíjuk folyósítása mellett legfeljebb az éves minimálbérnek megfelelő összegű munkajövedelmet szerezhetnek. Az éves keretösszeg elérését követő hónaptól nyugdíjuk folyósításának szüneteltetését kell kérniük.

Az inflációnál gyorsabban emelkedik a családi pótlék összege, úgy, hogy a legnehezebb helyzetben lévők - a nagycsaládosok, a gyermekeiket egyedül nevelők - az átlagosnál nagyobb emelést kapnak. Az egy-két gyermekes családban élő gyermekek családi pótléka átlagosan 4,5 százalékkal, gyermekenként havi 500-600 forinttal emelkedik. Az egyedülálló szülők által nevelt, illetve a három és több gyermekes családban élő gyermekek - ők teszik ki a gyermekek csaknem felét - családi pótléka ennél gyorsabban, 7-8 százalékkal, átlagosan havi 1000-1100 forinttal nő.

Jövőre nem csak a bölcsődében, az óvodában és az általános iskola 1-4. osztályában, hanem az 5. osztályban is ingyen kapják az étkezést a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak. A közoktatás többi évfolyamán 50 százalékos a kedvezmény. Továbbra is megilleti őket a közoktatás mind a 13 évfolyamán az ingyenes tankönyvellátás.
Az évente kétszer járó pénzbeli támogatás összege az eddigi 5000 helyett jövőre 5500 forint lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!