Helyi közélet

2013.09.24. 10:03

Az elfogadó gyermekből gondoskodó felnőtt lesz

Debrecen - A cívisváros a hospice-mozgalom fellegvárává vált, nemcsak vidéki viszonylatban.

Debrecen - A cívisváros a hospice-mozgalom fellegvárává vált, nemcsak vidéki viszonylatban.

– A program 2007-es debreceni indulása óta 14 intézmény több ezer tanulóját szólítottuk meg különböző formákban, az idén pedig három új iskola is csatlakozik hozzánk. Meghonosítottuk a nárcisz futást, az ültetés és lufielengedés mellett, s a saját fejlesztésű programunk országos elismertségűvé vált – vont mérleget Porkoláb Gyöngyi, a Méltóság Mezeje program vezetője hétfői sajtótájékoztatóján, az újonnan csatlakozó Debreceni Kazinczy Általános Iskolában.

Elmondta, e program legnagyobb ereje az érzelmek megélésére való tanításban rejlik. – Nagy kihívás, hogy életigenlő szemlélettel, de őszintén megismertessük a gyermekekkel a betegek gondozásának fontosságát, a halál, az elmúlás gondolatát. Ebben hatalmas segítséget nyújtanak az önkéntes pedagógusok, szakemberek – hallhatta a főképp a résztvevő iskolák vezetőiből álló publikum. Porkoláb Gyöngyi hivatalosan is bejelentette: az idei nárciszültetést október 10-én 14 óra 30-tól tartják a virágóránál. A gyermekek természetesen ezúttal is elengedhetik majd a sárga léggömböket "titkos" üzeneteikkel.

Kiterjesztenék

Pappné Gyulai Katalin, a debreceni tankerület vezetője beszédében hangsúlyozta, azzal, hogy a nebulók délutánig vannak az iskolában, könnyebb megtalálni az időt a foglalkozásokra, mint korábban. Reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben a megye más településéről is csatlakoznak majd a programhoz. Érdeklődő intézményekből pedig nincs hiány – tudtuk meg.

A sajtótájékoztatón bemutatták továbbá azt a "nárciszkarkötőt", melynek megvásárlásával a Debreceni Egyetemmel közösen létrehozott Nárcisz Alapítványt lehet támogatni, melynek egyik fő célja a hospice ellátás fejlesztése. Ehhez többek között a megfelelően képzett nővérek is elengedhetetlenek, az ő képzésük megszervezése az egyik feladat, melyet az új szervezet zászlajára tűzött.

A tíz évesre tervezett Méltóság Mezeje program letelte után a szervezők abban reménykednek, hogy az iskolák már maguk viszik tovább e fontos kezdeményezést.

HBN-FÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában