Nagyvilág

2013.06.05. 15:31

A szexuális zaklatás veszélyére figyelmezteti a nőket a pekingi közlekedésfelügyelet

Peking, 2013. június 5., szerda (MTI) - A pekingi rendőrség és a közlekedési hivatal irányelveket kiadva igyekszik megvédeni a tömegközlekedésben résztvevő nőket a szexuális zaklatásoktól - számolt be a China Daily című angol nyelvű napilap szerdán.

Peking, 2013. június 5., szerda (MTI) - A pekingi rendőrség és a közlekedési hivatal irányelveket kiadva igyekszik megvédeni a tömegközlekedésben résztvevő nőket a szexuális zaklatásoktól - számolt be a China Daily című angol nyelvű napilap szerdán.

A kínai főváros illetékesei szerint a nőknek tartózkodniuk kellene a lenge ruhadarabok- miniszoknya vagy forrónadrág - viselésétől, amikor buszra vagy metróra szállnak. Javaslatuk szerint a buszon a nők válasszák az alacsonyabban, mélyebben fekvő üléseket, s a lépcsőkre szorulók is lehetőleg maradjanak az alsóbb szinteken.

Mindezekkel elővigyázatosságra hívják fel a Kínában is egyre divatosabban, szabadabban öltözködő nőket. E javaslatok figyelembevételével ugyanis - állítják - részben elejét vehetik a különböző zaklatásoknak, köztük a szoknyák alá fényképezésnek.

A hatóságok arra is felhívják a figyelmet, hogy a nőknek ülő helyzetben hasznos lehet ölükbe helyezni táskájukat, egyéb idomaikat magazinokkal, újságokkal takarhatják, akár magukat legyezve. Az álló utasok számára ötletként felvetik, hogy a távolságtartáshoz, szükség esetén használják ki, ha a busz, vagy a metrószerelvény fékez, s taszítsák el maguktól a gyanúsan közel álló férfit.

Amennyiben bárki veszélyeztetve érzi magát, azt javasolják, hogy vonuljon beljebb, a zsúfoltabb területekre és kérjen segítséget, egyébként pedig - ha valóban zaklatnák - azonnal jelentse a hatóságoknak.

A tanácsok csomagját az interneten, a rendőrség mikroblogján is közzé tették. Hszing Vej rendőrtiszt pedig külön is elmondta, hogy a felvilágosító munkára feltétlenül szükség van. Emellett azonban a közlekedési dolgozókat, kalauzokat is fel kell készíteni arra, hogy az utasokat tájékoztassák a fennálló veszélyforrásokról és az önvédelem lehetőségeiről.

Hszing arra is utalt, hogy a bizonyítása az effajta molesztálásoknak meglehetősen nehéz, dacára annak, hogy a legtöbb buszon és a földalattin vannak kamerák. A gyanúsítottat a hatóságok figyelmeztethetik, megbüntethetik, illetve őrizetbe vehetik, cselekménye súlyától függően. A zaklatók legsúlyosabb büntetése 15 nap elzárás lehet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!