társasházak napja

2019.11.05. 13:26

Most tessék kérdezni a tűzoltóktól!

Idén is meghirdette a katasztrófavédelem a társasházak napja elnevezésű konzultációs napokat.

Fotó: Matey István

Szabad-e vasrácsokkal lezárni a társasházak folyosóit; az ilyen épületeken belül hová, milyen növényeket, bútorokat lehet elhelyezni; hol jelölhető ki dohányzásra szánt hely közös területen; illetve milyen technológiával kell hőszigeteléssel ellátni az ilyen házakat. Egyebek mellett ilyen kérdésekre lehet választ kapni csütörtök délutánig megyénkben a katasztrófavédelem debreceni, hajdúnánási és püspökladányi kirendeltségein, naponta 10 és 16 óra között.

Az ennek kapcsán Debrecenben tartott sajtótájékoztatón elhangzott: a tanácsadással azt akarják elérni, hogy a társasházak lakóközösségei, a közös képviselők az ilyen épületek biztonságát növelendő tájékoztatást kapjanak a tűzmegelőzési szabályokról.

A katasztrófavédelem egész évben ellenőrzi a tűzvédelmi előírások betartását. A kontrollok alkalmával nem a bírságolás, hanem a biztonság megteremtése a cél – emelték ki.

Közérthetően fogalmazva

– Ebben a 3 napban nem a jogszabályokat olvassuk fel a katasztrófavédelmi kirendeltségeken az érdeklődőknek, hanem kollégáink megpróbálják közérthetően elmagyarázni, mire kell odafigyelni a tűzvédelemmel összefüggésben a társasházakban. Elmondják például, hogy mit kell tartalmaznia a tűzvédelmi házirendnek, mik változnak január 1-től az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban – ismertette Papp-Kunkli Nóra.

Sándor András, tűzoltó alezredes, a katasztrófavédelem hatósági osztályvezetője arról beszélt, hogy a 3 szintesnél magasabb és 10-nél több lakásos épületek esetében például írásba kell foglalni az épületek használatával kapcsolatos tűzmegelőzési szabályokat, biztosítani kell a házak tűzoltó gépjárművekkel történő megközelítését, mely területet állandóan szabadon kell tartani.

– A tűzvédelmi házirend kidolgozásához célszerű szakember segítségét igénybe venni, mert a laikusok nem feltétlenül látják át a jogszabályokat – magyarázta.

Fotó: Matey István

Kacatokkal elzárt utak

Kérdésünkre Sándor András elmondta: tűzoltás közben a legtöbb gondjuk napjainkban továbbra is a lépcsőházakba kirakott bútorokkal, kacatokkal, a folyosók rácsokkal való lezárásával és a dohányzóhelyek szabályos kijelölésével akad. Ugyanakkor elsősorban a mostanihoz hasonló nyílt napoknak és a folyamatos ellenőrzéseknek köszönhetően ilyen tekintetben kis mértékben javult a helyzet az elmúlt években a megyeszékhelyen. A debreceni 10 emeletes házakban 6 évente, az annál magasabbakban 2 évente szokták a tűzvédelmi előírások betartását ellenőrizni. Ezzel kapcsolatos bejelentés, vagy korábbi ilyen problémák esetén ettől gyakrabban is megjelennek – számolt be a tűzoltó alezredes.

Papp-Kunkli Nóra kifejtette: a közelmúltban a debreceni Dienes János utca egyik társasházának pincéjében nagy füsttel járó tűz alakult ki. A mentés során sok embert kellett kimenekíteni. Ott problémát okozott, hogy több lakásban olyan albérlők laktak, akikről sem a szomszédok, sem a közös képviselő nem tudta, hogy otthon vannak-e. Ezért be kellett törni pár ajtót. Ráadásul ugyan ott volt a fő lépcsőház közelében egy füstmentes külön lépcsőház is, ám azt a megszokás miatt szinte senki nem használta. Szerencsére csak néhányan kerültek kórházba, ők is megfigyelésre.

Panelben tilos a gázpalack

Papp-Kunkli Nóra szóvivő szavaiból az is kiderült, hogy egy jogszabály változás miatt január 1-től a 14 méternél magasabb házak központi szellőzőit a gyártó által meg nem határozott esetben nem 3, hanem 4 évente kell majd kitisztítani. Az utólagos hőszigetelés kialakításakor pedig megfelelő technológiát használó szakembereket kell megbízni a munkával.

Hozzátette: abban a tekintetben viszont nem változnak az előírások, hogy panelekben ezután sem lehet gázpalackot tárolni, használni, mert robbanás esetén komolyan károsodhatna az épület szerkezete.

A tűzoltók intelmeit, illetve a bővebb szabályokat itt tudja elolvasni.

OCs

Borítókép: Bende Imre tűzoltó százados és Sándor András, tűzoltó alezredes, hatósági osztályvezető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában