Helyi közélet

2007.12.07. 12:48

Új rehabilitációs törvény jön

<p>Polgár - Januártól szakértői bizottság dönt az egészségkárosodás mértékéről: <BR />Az egészségkárosodást szenvedettek rehabilitációjának elősegítésére január 1-én új törvény lép hatályba. Az új törvény új gondolkodásmódot igényel.</p>

Az egészségkárosodást szenvedettek rehabilitációjának elősegítésére január 1-én új törvény lép hatályba. Az új törvény új gondolkodásmódot igényel, új szemléletre van szükség az orvosszakértők, a munkaügyi szervezet munkatársai, a munkaadók, és az új ellátással érintett személyek részéről is - hangzott el azon a konferencián, amelyet Új lehetőségok - komplex rehabilitáció címmel rendeztek Polgáron az M3 Arheoparkban.

A változás lényege, hogy új összetételű, az orvosszakértők mellett foglalkoztatási és szociális szakembereket is tartalmazó szakértői bizottság szakvéleményét veszik figyelembe az egészségkárosodással élők besorolásánál ezentúl.

 Ezzel együtt új minősítési skálát is bevezetnek, amelyik megállapítja az egészségkárosodás mértékét, de ezen túl a rehabilitálhatóságról, a a rehabilitációhoz szükséges segítségnyújtás módjáról is tartalmaz iránymutatást.

Az új program célja a rehabilitációs járadékra jogosult személy munkavégző képességének, munkahelyének megőrzése, mielőbbi munkához juttatása. A rehabilitációs járadék megállapítása januártól elsősorban azokat érinti, akik rokkantsági nyugdíj, vagy a rehabilitációs járadék iránt nyújtanak be kérelmet. A rehabilitáció időtartama - a járadék folyósítása - legfeljebb 3 év.

A rehabilitációs járadék melletti kereső tevékenység szabálya is megváltozik. Az eddigi szabályozástól eltérően januártól a jövedelem nettó összegét kell vizsgálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában