tíz esztendő debrecenben

2020.06.01. 11:30

Sipos Barnabás: hitünket tettekre kell váltani

Bár az ortodox egyház néhány nappal később ünnepli a pünkösdöt, a helyi közösség fontos jubileumhoz érkezett.

20200126 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Az ökumenikus imahéz zárása a Református Nagytemplomban. képen: Sipos Barnabás ortodox parókus

Fotó: Napló-archív

A kereszténység egyik legfontosabb mozgóünnepének alkalmából a Napló Sipos Barnabás ortodox parókust arról kérdezte, mi a pünkösd üzenete 2020-ban.

A Debreceni Szent Háromság magyar ortodox egyházközség papja elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy az Apostolok Cselekedetei pontos elbeszélést ad számunkra, mi is történt az első pünkösd napján. – Az Úr Jézus Krisztus mennybemenetele előtt azt kérte a tanítványaitól, hogy maradjanak Jeruzsálemben, amíg erő nem tölti el őket a magasságból (Lk 24, 49). Krisztus mennybemenetele után tíz nappal a tanítványok valóban együtt voltak, szélvész támadt, zaj az égből, tüzes nyelvek lobbantak fel, az apostolokra szálltak, és valamennyien elteltek Szentlélekkel. A húsvét utáni ötvenedik napon tehát a Szentlélek eljövetelét és az apostolokra való kiáradását ünnepeljük – összegzett Sipos Barnabás.

A Julián-naptár nyomán

A Magyar Ortodox Egyházmegye templomaiban június 7-én ünneplik a pünkösdöt, ezt az ortodox parókus a következőképpen magyarázta el. – Az 1950-es években, amikor a magyar ortodoxok kánoni felvételüket kérték a Moszkvai Patriarchátushoz, a következő kéréseket fogalmazták meg: a magyar liturgikus nyelv használatát, valamint a Gergely-naptár bevezetését a húsvét és a hozzá igazodó ünnepek – a mennybemenetel és a pünkösd – kivételével.

Fontos évforduló

Sipos Barnabás azt is elmondta, a debreceni egyházközség idén jubileumot is tartott május 31-én, hiszen tíz esztendővel ezelőtt, azon a vasárnapon tartották az első szent liturgiát az akkor még garázskápolnában. – Azóta Isten kegyelméből az épület Debrecen egyik legszebb templomává vált a híveink és városunk örömére, gazdagítására, valamint az Isten dicsőségére.

Tettekre váltani a hitet

Az ünnep mai üzenete Sipos Barnabás szerint egyszerű. – Két évezrede újra és újra hív bennünket az apostoli szolgálatra, arra, hogy a Krisztushoz való tartozásunkat kifejezzük, tanúságot tegyünk az Evangélium és a feltámadt Úr mellett, és továbbadjuk ezt az örömhírt. Erre nem feltétlen szavakra van szükség. A Szentháromság Egy Istenbe vetett hitünket tettekre kell váltani, másoknak is megmutatni azt az életformát, melyet a keresztények vállalnak nap nap után. Ez az élet nem mindig könnyű, de ez ne riasszon el senkit. A kereszt hordozása sohasem könnyű, de üdvösségünk elengedhetetlen eszköze – vallotta a Debreceni Szent Háromság magyar ortodox egyházközség parókusa.

SzD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!