fotókkal

2020.06.28. 16:21

Repültek a nyilak a hajdúdorogi határban

Három napon át zajlott a keletiek minősítő íjászversenye a hajdúdorogi nagyerdőben a hétvégén.

Fotó: Miska Andrea

Immár 2010 óta rendezik meg a Keleti Gyepü minősítő íjászversenyt a Hajdúdorog határát övező erdős területen, ahová a környező megyék hagyományőrzői mellett a határok túloldaláról is szép számmal érkeztek magyar ajkúak. A nívós íjászversenyre való felkészülést egyhetes előkészítő munka előzte meg, így péntekre jurtafalut alakítottak ki az erdő övezte hatalmas, füves területen. A tisztás mellett kapott helyet a sátortábor, ahol az íjászok már péntek délután birtokba vették átmeneti szálláshelyeiket. A verseny nyitónapján 10 órakor – elődeik nyomdokaiba lépve – az autentikus vezérfogadásra sorakoztak fel az íjászverseny résztvevői. Ezen a megmérettetésen előírás, hogy csak IX. és X. századi, korhű viseletben vehetnek részt az íjászok. A fogadást követően a kétszáz versenyző tízfős csapatokban vágott neki az erdősávban kialakított 25 célos, mintegy 2,5 kilométeres pályának. A délutáni órákban a nappali verseny eredményhirdetésére került sor, majd a közös ebéd következett.

Este nyolc óra körül – a hajdúdorogi jó szokás szerint – Dalanics Zoltán görögkatolikus parókus panachidával tisztelgett őseink előtt. Liturgiáját a szertűz lángra gyújtása követte dobosok és táltosok jelenlétében. Este fél tíz magasságában újból összehívták az íjászcsapatokat, majd a tisztáson kialakított éjszakai pályán újabb 15 céltáblát kezdtek el lőni a hagyományőrzők. Az éjjeli etapon a pályaszabályok igen szigorúak voltak, hiszen az íjászoknak a világító eszközök használatát mellőzniük kellett. A nyilak helyes irányát csak a foszforeszkáló kontúrok segítették. A vasárnapi napfelkeltét követve a távlövészeté volt a főszerep, az íjászat egy 70 méteres puta lövészettel kezdődött, majd a 120 méterre növelt célt kellett lőniük a versenyzőknek. A háromnapos, jubileumi eseményt a hajdúnánási Mónus József többszörös világrekorder távlövő íjász megismételhetetlen bemutatója koronázta meg.

Miska Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában