Nőknek

2012.09.14. 14:59

A legkeresettebb szakmák nőknek

Még ha keresett szakmában dolgozunk is, nem árt néha körbenézni a munkaerőpiacon, hogyan állnak a dolgok. Meg kell gondolni, nem jönne-e jól egy át- vagy továbbképzés. Ebben nyújtunk most segítséget a hölgyeknek, de nem csak nekik. Íme a legkeresettebb szakmák!

Még ha keresett szakmában dolgozunk is, nem árt néha körbenézni a munkaerőpiacon, hogyan állnak a dolgok. Meg kell gondolni, nem jönne-e jól egy át- vagy továbbképzés. Ebben nyújtunk most segítséget a hölgyeknek, de nem csak nekik. Íme a legkeresettebb szakmák!

Nem csak a fiatalabb korosztály képes a szakmaváltoztatásra. Igaz, a munkáltatók egy részében él az előítélet, hogy a negyvenes korosztály kevésbé rugalmas, nehezen illeszkedik be egy fiatalabb csapatba. Mit lehet tenni?

Karriertanácsadók szerint érdemes az erősségekre építeni, és álláshirdetésre jelentkezés helyett első körben az évek alatt gyűjtött személyes kapcsolatokat megmozgatni. Ehhez persze az kell, hogy munkánk során járjunk el konferenciákra, szakmai fórumokra, cseréljünk névjegykártyákat, tartsuk e-mailben a kapcsolatot a szakmával. Álláskeresés esetén az interjún lehet hangsúlyozni az erősségeket: a szakmai tapasztalatot, a munkahely megbecsülését, a stabilitást.

Egy szakmát azonban nem csak az tehet vonzóvá, hogy milyen jók az elhelyezkedési lehetőségek és a fizetés, hanem az adott szakág megbecsülése is. Magyarországon a tűzoltókban, a pilótákban, a gyógyszerészekben, az ápolókban és orvosokban bíznak leginkább az emberek – áll egy felmérésben. Azonban nálunk sajnos a megbecsültség és a bér nem arányos. Ám a szakma szeretete képes lehet ellensúlyozni az európai átlagtól alacsonyabb fizetést.

Mérnök-értékesítő

Mai korunk egyik nagy hiányszakmája. Azoknak a mérnöki pályával szimpatizáló fiataloknak ajánljuk, akik jól kommunikálnak, könnyen építenek kapcsolatot és szeretik a változatosságot.

Kezdő fizetés: bruttó 200 ezer Ft

3 év tapasztalattal: bruttó 350 ezer Ft

Ami kell hozzá: mérnöki alapdiploma (7 félév).

Programozó

Újra fellendülő ágazat az informatika. Nem kifejezetten női szakma, de egyre inkább elterjed a hölgyek körében is a számítástechnika szeretete. Jobb számítástechnikai szakközépiskolából is el lehet helyezkedni, nem kizárólag diplomával lehet érvényesülni. A vállalati szférában való feljebblépéshez azonban általában kell a felsőfokú végzettség. A szakmában elengedhetetlen a folyamatos önképzés és gyakorlás.

Kezdő fizetés Java programozóként: bruttó 300 ezer Ft

3 év tapasztalattal: bruttó 500 ezer Ft

Ami kell hozzá: diploma informatikai szakon (6 félév), elég lehet egy jobb számítástechnikai szakközépiskola elvégzése is megfelelő gyakorlattal.

Vállalatirányítási rendszer tanácsadója

A legjobban fizető állások között tartják számon a saját szektorában. Általában gazdasági diploma kell a sikeres munkához. Nehézség, hogy a munkához szükséges tudás nem része az egyetemi, főiskolai tananyagoknak, így a diploma után képzésekkel és a gyakorlatban tanulható meg. Jó – főleg angol – nyelvismerettel külföldön is könnyű elhelyezkedni a területen.

Kezdő fizetés (tapasztalattal): bruttó 400 ezer Ft

3 év tapasztalattal: bruttó 700 ezer Ft

Ami kell hozzá: gazdaságinformatikai diploma (7 félév), speciális gyakorlat.

Pénzügyi tanácsadó

A tanácsadói munka érettségi után, tanfolyamok elvégzésével is megtanulható, ám pénzügy szakirányon szerzett gazdasági diplomával könnyebben lehet elhelyezkedni. Azonban sok vállalat maga képzi ki a pénzügyi tanácsadóit, így akár egy érettségivel is lehet hasonló állásokra jelentkezni.

Fizetés: jutalékos rendszerben, teljesítmény szerint.

Ami kell hozzá: gazdasági diploma (7 félév), esetleg érettségi után pénzügyi tanfolyam.

Mérlegképes könyvelő

Folyamatosan és nagyobb számban keresnek a cégek mérlegképes könyvelőket. Nem szükséges diploma a munkavégzéshez, elegendő egy OKJ-s tanfolyam sikeres elvégzése. Egy igazán jó állás megszerzéséhez itt is fontos a kommunikációképes angoltudás. Előrelépési lehetőség is kínálkozik, de a vezetői karrierhez kell a pénzügyi szakirányú diploma.

Kezdő fizetés: bruttó 200 ezer Ft

3 év tapasztalattal: bruttó 400 ezer Ft

Ami kell hozzá: mérlegképes könyvelői tanfolyam.

Könyvvizsgáló

Szakirányú (pénzügyi-számviteli) diploma, mérlegképes könyvelői képesítés, három év szakmai gyakorlat után lehet egy hároméves tanfolyamra jelentkezni, ami közel 600 ezer forintba kerül. Nem egyszerű elsajátítani ezt a szakmát, ám megéri, mivel nagy a kereslet a szakemberekre. Gazdasági diplomásként érdemes nemzetközi könyvvizsgáló cégeket megcélozni, ahol gyakornoki pozícióból indulva kitanulható a szakma.

Kezdő fizetés könyvvizsgáló multinál: bruttó 220 ezer Ft

3 év tapasztalattal: bruttó 500 ezer Ft

Ami kell hozzá: szakirányú diploma, mérlegképes könyvelői képesítés, 3 év gyakorlat, tanfolyam.

Kontroller

Mai korunk egyik új szakmája. Fontos döntéstámogató, pénzügyi elemzői munkakör, ami közgazdasági diploma és pénzügyi vagy számviteli szakirány nélkül nehezen szerezhető meg. Vonzó lehet még az előrelépési lehetőség, ugyanis sok kontrollerből lesz később pénzügyi igazgató.

Kezdő fizetés: bruttó 190 ezer Ft

3 év tapasztalattal: bruttó 350 ezer Ft

Ami kell hozzá: gazdasági diploma kontrolling szakirány (7 félév), pénzügy mesterszak (plusz 4 félév).

Logisztikus

A szállítmányozás, a fuvarszervezés szintén olyan terület, ahol könnyen állást találni. Több poszton – beszerzőként, termeléstervezőként, fuvarszervezőként és raktárosként – is el lehet indítani a karriert. A logisztikusok keresettek külföldön is, jó német nyelvismerettel például Ausztriában is könnyű munkát kapni.

Kezdő kereset (bruttóban): Beszerző, termeléstervező: 240 ezer Ft; Raktáros: 190 ezer Ft; Fuvarszervező: 180 ezer Ft

3 év tapasztalattal: Beszerző, termeléstervező: 300 ezer Ft; Raktáros: 240 ezer Ft; Fuvarszervező: 260 ezer Ft

Ami kell hozzá: karrierhez gazdasági diploma kell (7 félév) logisztika szakirányon, OKJ-s logisztikai tanfolyammal is be lehet jutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!