Színház

2020.03.16. 13:19

Dánielfy Zsoltot is elismerték

A Csokonai Színház társulatának tagja kiemelkedő színművészeti teljesítményéért vehetett át Jászai-díjat.

Fotó: Napló-archívum

A debreceni színművész március 15-e alkalmából Jászai Mari-díjat vehetett át vasárnap Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől. Az elismerést ebben az évben is kiemelkedő színművészeti – színészi, rendezői, díszlet- és jelmeztervezői, látvány- és világítástervezői, dramaturgiai – és színháztudományi – színházelméleti és színházi kritikusi – tevékenységért adományozta a minisztérium.

Dánielfy Zsolt okleveles színművész, 1981-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Kállai Ferenc és Szirtes Tamás növendékeként. Ezt megelőzően a Vígszínházban és a Madách Színházban volt gyerekszínész. Tanulmányai elvégzése után Debrecenbe szerződött. Már az első években a Csokonai Színház egyik vezető színészévé vált, mára rengeteg sikeres főszereppel a háta mögött, Debrecen kulturális és művészeti életének közismert alakja. Otthonosan mozog a színházművészet szinte minden területén: darabokat ír és rendez, a drámáktól kezdve a komédiákon keresztül az operetteken át a musicalekig minden műfajban játszik, sőt, az utóbbi időben filmeket is rendezett. Öt játékfilmje közül több is nyert különböző rangos fesztiválokon, a legutóbbi, a Kossuth papja, két fesztivál fődíját is elhozta.

Színházi szerepei közül a Csendesek a hajnalok Vaszkov törzsőrmestere, a Godspell Jézusa, Dürrenmatt: Fizikusok Möbiusa, a Lúdas Matyi Döbrögije, a Don Quijote Sancho Panzája, a Légy jó mindhalálig Valkay tanár ura, a Csárdáskirálynő Miska pincére, a Szigorúan ellenőrzött vonatok Tapicska forgalmistája, mind-mind maradandó alkotásai közé tartoznak. Eddigi pályafutása alatt több mint 150 szerepet játszott, munkáját a szakma és a közönség is elismerte – olvasható a Csokonai Színház honlapján.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában