Helyi közélet

2013.05.03. 15:32

Az ATM nem egyszerűen “pénzcsináló masina”

Budapest - Az a kérdés, hogy miként magyarázzuk el a kisgyerekeknek a pénzügyi fogalmakat?

Budapest - Az a kérdés, hogy miként magyarázzuk el a kisgyerekeknek a pénzügyi fogalmakat?A legkisebbek még nincsenek tisztában a pénz fogalmával, viszont szüleik révén hamar kapcsolatba kerülnek a pénzügyi világgal. Azt hiszik, ha felváltunk egy papírpénzt apróra, az több lesz, és az ATM-et egy “pénzcsináló masinának” képzelik, amiből bármennyi pénz kivehető. Hogyan magyarázzuk el nekik az alapvető pénzügyi fogalmakat?

Gyerekjáték?

Bánki László pszichológus szerint 8-10 éves kor előtt ugyanis még nem alakul ki az a fajta absztrakt gondolkodás, ami a pénzügyi fogalmak megértéséhez szükséges, viszont a pénzzel, pénzügyi világgal szüleik révén hamar kapcsolatba kerülnek a gyerekek. A kicsik még többnyire a mesevilághoz hasonlítják a fogalmakat, ahol bármi megtörténhet. A mai kisiskolások ráadásul beleszülettek a digitális világba, használják a számítógépet, ismerik a mobiltelefont. Azt ugyanakkor nem feltétlenül értik, mit miért csinálnak. Így vannak az olyan mindennapi eszközök használatával is, mint a bankkártya vagy az ATM.

Az elsősök, 6-7 éves gyerekek a tanév elején még csak épphogy elkezdenek a számokkal ismerkedni. Ekkor még nincsenek tisztában a pénz fogalmával, és el kell nekik magyarázni azt is, mire jó az ATM. Azt sokszor látják, hogy a szülők pénzt vesznek ki a “falból”, de azzal csak kevesen vannak tisztában, honnét származik az a pénz. Azt hiszik, hogy az ATM egy “pénzcsináló masina”, ami akkor segít, ha elfogyott a pénzünk.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában