Végre egy jó hír!

2020.03.13. 21:15

Szabadon engedik a gyógyult madarakat Hortobágyon

Az egészségügyi vészhelyzet miatt hatályba lépett korlátozások a Madárkórház Alapítványt nem érintik.

Fotó: Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány

A hortobágyi madárkórház területén egyszerre eddig is csak legfeljebb negyven-ötven fő tartózkodhatott. Adataik alapján napi szinten maxiumum ötszáz fős forgalmat számlálnak, ugyanabban az időpontban azonban ennél jóval kevesebb látogatót fogadnak.

A védett madarak gyógykezelése és tartása miatt a Madárpark egész területén máskor is fokozottan figyelünk a higiéniára – hívta fel a figyelmet közleményében az intézmény. A március 14-15-én elengedésre kerülő gólyák, valamint más madarak egész télen az intézményben voltak, így semmilyen újfajta fertőzést nem tudtak behozni az országba.

A recepción elhelyezett kézfertőtlenítőt minden látogató szabadon használhatja, valamint a mosdókban található, kézmosásra használt szappan (mely önmagában is alkalmas a koronavírus terjedésének megakadályozására) mellé külön kézfertőtlenítőket biztosítanak – tették hozzá. A Madárpark minden nap nyitva tart 9 és 18 óra között. Hétvégén a gyógyult fehér gólyák és egyéb madarak szabadon engedése az érdeklődők számára megtekinthető 12 és 14 óra között.

A látogatóktól kérik a higiéniai előírások betartását (kézmosás, kéztörlő, zsebkendő használata) a közvetlen érintkezés (kézfogás, puszi) mellőzését, valamint azt, hogy tartsák meg egymástól a megfelelő távolságot.

A fehér gólyák – mint igazi magyar madarak – március idusán érkeznek vissza Afrikából, és így a madárkórházban ápoltak is egyenlő eséllyel foglalhatnak velük fészket. A kokárdákat természetesen úgy rögzítik, hogy az elengedés pillanatában, de legkésőbb az első szárnycsapások után leessenek, és ne zavarják a madarakat további életükben.

A felgyógyult madarak szabadon engedésen részt vesz Bodó Sándor országgyűlési képviselő, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, továbbá Jakab Ádám, Hortobágy község polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában