Sport

2007.11.11. 15:14

Újabb áldozata van az olasz futball huliganizmusnak

<p>Rivális szurkolók összetűzése közben agyonlőttek egy fanatikust Olaszországban az ország középső részén, egy autópálya melletti pihenőhelyen.</p>

Rendőr lőtte agyon a szurkolót, a meccset lemondták

Egy rendőr lőtte le azt a férfit, aki vasárnap két futballcsapat szurkolótábora közti összetűzésben halt meg - közölte a toszkánai hatóság. Az esetet tragikus hibának nevezték.

Az Internazionale és a Lazio olasz futballcsapatok közti vasárnapi mérkőzést pedig lemondták a Lazio drukkerének halála miatt - közölte az olasz labdarúgó szövetség. A torinói Juventus és a római Lazio rajongói Arezzo mellett estek egymásnak, az áldozat a fővárosi Lazio szurkolója volt. A két csapat nem egymás ellen játszott volna vasárnap. A Lazio az Interrel, a Juventus pedig a Parmaval csapott volna össze, délután 3 órakor.

Az ilyen esetek nagyon aggasztóak - mondta Romano Prodi olasz miniszterelnök. Az olasz kormány áprilisban új törvényeket hozott a futball-huliganizmus megfékezésére. A stadionok környékén több biztonsági kamerát szereltek fel, és a jegyeket névre szólóan állították ki. A sportesemények biztonságát felügyelő testület szerint az intézkedések miatt csökkent az erőszak.

Február elején egy rendőr meghalt, egy másik súlyosan megsebesült, miután a szicíliai rangadón összecsaptak egymással a Catania és a Palermo szurkolói.

Néhány nappal azelőtt egy negyedosztályú mérkőzésen történt tragédia, miután a hazai csapat menedzsere megpróbálta szétválasztani az egymással összeverekedő szurkolókat. A tömegben azonban a 40 éves szakembert úgy megütötték, megrugdosták, hogy a helyszínen meghalt.

Áprilisban egy szurkolót kellett kórházba szállítani, miután késsel megsebesítették a Juventus-Napoli találkozó előtt.

A Roma-Cagliari mérkőzés is elmarad.

Gabriele Sandri, a 26 éves, Rómában ismert DJ az olaszországi közéletet felforgató tragédia áldozatának neve. Újdonságnak tűnik, hogy az Inter-Lazio mérkőzésre tartó Sandrit az autóban érte a halálos lövés, az autópálya-pihenő többi vendége azonban semmit nem látott az eseményekből.

  • Itt érheti el Sandri gyászhirdetését
  • Nézze meg Sandri részvétkönyvét
  • Sandri minden mérkőzésre elkísérte kedvenc csapatát. Blogjában, melybe még tegnap is írt bejegyzést, felajánlja, hogy: ,,Aki állva menne, annak itt az autó. Egyelőre hárman megyünk, várjuk a jelentkezőket ..."
    Mindenki állítja, hogy Sandri egyáltalán nem volt agresszív személyiség. A Sandri családot ismerő ügyvéd a következőket mondta: ,,A bűntényt a rendőrség követte el. A szurkolók is ezt állítják!
    Vicenzo Giacobbe, arezzói rendőrkapitány vélekedése szerint: ,,Egy tragikus tévedés volt! A mi rendőrünk azon volt, hogy két kisebb - nem szurkolói csoportként leírt - társaságot elválasszon."
    Az Atalanta-Milan bajnoki mérkőzés előtt már két órával az arezzói híreken feldühödött ultrákat a rendőrség könnygázbombákkal próbálta meg feloszlatni, de az ultrák, a szurkolókkal együtt ezután a stadionban próbálták meg elérni, hogy a meccset halasszák el. A játéktértől elválasztó plexifalat döngető szurokolók a meccs elejére nem érték el céljukat, de a 7. percben már Saccani játékvezető is úgy gondolta, nem mehet tovább a találkozó. A döntésbe, ha minden igaz bevonták a két egyesület vezetőit és a rendfenntartó szerveket is.
    A mérkőzés megkezdése után a játékosok közül többen is (Maldini, Langella, Doni) megpróbáltak egyezségre jutni az ultrákkal.
    Az utolsó hírek szerint nagyobb gond nélkül kiürült a bergamói stadion.
    Milánóban, a Lazio- és az Inter-ultrák egyaránt, a San Siró-hoz legközelebb eső rendőrségi épülethez vonultak, ahol kövekkel dobálták meg az intézményt. A hírek szerint mintegy 200-400-an lehettek. A többnyire Inter szimpatizánsokból álló csoport a RAI (Olasz állami rádió és televízió) milánói székhelye felé vonult.
    A Torino-Catania mérkőzésre az ultrák nem mentek be a stadionba, tiltakozva az Arezzo melletti autópálya-parkolóban történt haláleset, pontosabban a vélt rendőri erőszak miatt. A Curva Maratona és a Curva Primavera, máskor ultrák által elfoglalt szektorai üresen maradtak. A szicíliai szurkolók úgyszintén tiltakoztak.
    A második félidő első perceiben félbe kellett szakítani a Taranto-Massese (C1, harmadosztály) bajnokit. A nézőtéren különböző elválasztófalakat vertek szét és a mérkőzés megrendezése kétségessé vált. A rendőröket kövekkel dobálták.
    A Reggina-Genoa, a Parma-Juventus, a Fiorentina-Udinese, a Siena-Livorno meccseken, vagyis gyakorlatilag az összes bajnokin a rendőri szerveket gyalázó kórusok hangzottak fel.
    A történteket követően az illetékesek úgy döntöttek, az Inter-Lazióhoz hasonlóan az esti, 20 óra 40-re kiírt Roma-Cagliari mérkőzést sem rendezik meg. Egyelőre ennek a bajnokinak az időpontja sem ismert, vélhetően valamikor decemberben kerül majd rá sor.
    forrás: www.nb1.hu


    Leszakadt a gyűrűsujja gólöröm közben
    Súlyos baleset árnyékolta be a szombati SV Sandhausen-Hessen Kassel labdarúgó-mérkőzést a német harmadosztályban. Az egyik 18 éves hazaiaknak szurkoló focirajongó a kapu mögötti kerítésre felmászva ünnepelte csapata sikeres gólját. Amikor azonban leugrott, a kezén lévő gyűrűje beleakadt a kerítés rácsába, és a saját súlyával a gyűrűsujját leszakította. A szerencsétlenül járt drukkert mentőhelikopterrel azonnal a közeli klinikára szállították.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!