koronavírus

2020.03.20. 15:08

Egy csapásra megváltozott az élet a szomszédos országokban is

Bécsben és Pozsonyban is kiürültek az utcák, miután szigorításokat vezettek be a koronavírus miatt.

VIENNA, AUSTRIA - MARCH 15: View of downtown Vienna with empty streets during Coronavirus Affects Everyday Life In Austria at Vienna Opera on March 15, 2020 in Vienna, Austria.200315_SEPA_13_007 - 20200315_PD0552 (Photo credit should read "Johann Schwarz/APA-PictureDesk via AFP")

Fotó: AFP

Az utóbbi néhány napban, hétben sorra vezetik be az országok kormányai azokat az intézkedéseket, amelyekkel lassítani lehet a koronavírus terjedését. Ebből kifolyólag nem csak hazánkban változott meg az emberek napi rutinja.

Fotó: Szász Sára magánarchívuma

– Teljes karantén nálunk nincs, azt csak az olasz határ mellett és Tirolban rendeltek el – kezdte beszámolóját a jelenlegi bécsi helyzetről Szász Sára, aki már évek óta az osztrák fővárosban él. – Számos korlátozás lépett életbe, az embereket megkérték arra, hogy csak indokolt esetben hagyják el az otthonaikat. Ide tartozik az élelmiszervásárlás, a munka vagy esetleg mások megsegítése. Persze vannak, akik ezt betartják, és vannak, akik nem. A férjem csomagokat szállít ki, náluk az a protokoll, hogy becsengetnek, leteszik a küldeményeket az ajtó elé, majd mennek is tovább, hogy ne legyen személyes kontakt senkivel, emellett pedig maszkot és kesztyűt kell viselniük – magyarázta.

Korlátozások minden területen

– Az iskolákat egy hónapra bezárták, de ezt bármikor meghosszabbíthatják, akik tehetik, otthonról dolgoznak. Az óvodákban és az általános iskolákban van ügyelet, hogy azokat a szülőket segítsék, akiknek kötelező eljárni dolgozni, de csak ők vihetik a gyereket, más nem. Az oktatás amúgy interneten keresztül történik, e-mailben küldik a tananyagot, házi feladatokat, azokat kell visszaküldeni. Jelenleg én is tanulok, így engem is nagyban érint ez a változás, a legnagyobb nehézség számomra az, hogy a szakmai gyakorlatom is elmarad az óvodában, nem is tudjuk még, hogy mikor lehet majd pótolni.

Sára arról is beszélt, hogy a metrók is üresek, a turistalátványosságoknál sincsenek emberek, ráadásul mindent bezártak, a múzeumoktól kezdve a klubokon át az éttermekig, illetve a kisebb boltok egy része sem nyitott már ki. A nagyobb üzletek, a patikák, a drogériák, a bank és a posta továbbra is üzemel.

Fotó: Szász Sára

– Az emberek egy része itt is eszeveszetten vásárol, a liszt és a WC-papír hiánycikknek számít egyes boltokban, de néha a zöldség és a gyümölcs is pillanatok alatt elfogy a polcokról. Kézfertőtlenítőt, maszkot, gumikesztyűt pedig már régóta nem lehet kapni sehol sem. A repülőtéren is alig van forgalom, sok járatot töröltek, a határokat is lezárták. Kétségtelenül megváltozott az élet. Szerencsére az emberek megértőek és segítőkészek, a fiatalok szívesen elintézik a bevásárlást az időseknek, így ők tényleg biztonságban lehetnek. Várjuk már a végét, húsvétra szerettünk volna hazamenni a családunkhoz, de értelemszerűen, míg tart a járvány, nem megyünk sehová – mondta Sára.

Kötelező a maszk

Gergely Henrietta elmondta, Szlovákiában már alig néhány eset után szigorú intézkedéseket vezettek be, hogy minél kevesebb fertőzött legyen az országban. – Pozsonyban már a buszokra is csak maszkban vagy sállal eltakart szájjal lehet felszállni, másképp nem utazhat senki sem. Az éttermeket, mozikat, szórakozóhelyeket bezárták, viszont elvitelre lehet kapni ételt. Valamelyik nap azt olvastam, hogy ha a bevezetett intézkedéseket betartják az emberek, akkor az ország lakosságának nagyjából a tíz százaléka betegedhet meg, az óvintézkedések nélkül ez a szám negyven százalék is lehetne. Az emberek betartják az óvintézkedéseket, a legtöbben maszkban járnak, aki teheti, otthon marad. A lakásunkkal szemben van egy nagy bolt, ott sok embert lehet látni, de máshol kevesen vannak. Késő este szokott pár személy kutyát sétáltatni a környéken, esetleg egy-két szülő megy ki gyerekkel – mesélte el tapasztalatait.

Hamar léptek

Elmondása szerint reggelente az üzletekben a polcok fel vannak töltve, ők akkor járnak vásárolni, hogy biztosan be tudják szerezni, ami szükséges. Kifejtette, ahol lehetett, ott már átálltak távmunkára, valamint megkönnyítették azoknak a helyzetét, akik Magyarországról vagy Magyarországra járnak dolgozni, mivel ők átmehetnek a határon. Az iskolákat is nagyon hamar bezárták, először csak az egyetemekre vonatkozott a korlátozás, pár nappal később azonban kiterjesztették a többi oktatási intézményre is.

– Március végén szerettünk volna hazamenni, de ez most sajnos elmarad. Még a lakást is csak akkor hagyom el, ha muszáj, a párom a munkája miatt eljár itthonról, az utóbbi napokban a vásárlást is ő intézi. Én napok óta itthonról dolgozom, el sem hagyom a lakást, igaz nem attól félek, hogy elkapom és bajom lesz, hanem attól, hogy esetleg vírushordozó vagyok és tőlem kapja el egy idős vagy beteg ember. A minap olvastam egy cikket, abban az állt, hogy a számítások szerint júniusban lehet vége a járványnak Szlovákiában – zárta a beszélgetést Henrietta.

BR

Borítókép: Bécs belvárosa a korlátozások óta teljesen kihaltnak látszik

A témába vágó további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában